Muzika

Koncert "Šarmantni put svile i šetnja kroz Gansu"

Koncert "Šarmantni put svile i šetnja kroz Gansu"
Foto: Srna | Koncert "Šarmantni put svile i šetnja kroz Gansu"

SARAJEVO - Kineska nova godina obilježena je večeras u Sarajevu koncertom "Šarmantni put svile i šetnja kroz Gansu" u izvođenju Gansu vokalne i plesne trupe iz Kine.

Kineski ambasador BiH Đi Pin rekao je uoči koncerta da je ovo bila izvrsna godina za bilateralne odnose Kine i BiH

"Gradimo mostove koji smanjuju geografsku udaljenost. Prošle godine broj kineskih turista koji su posjetili BiH se udvostručio i prešao broj od 100.000. To je jedan od pokazatelja da Kina pridaje veliki značaj saradnji sa BiH", rekao je kineski ambasador.

Koncert je održan u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a prisustvovao mu je i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Sutra će Gansu vokalna i plesna trupa održati koncert u Mostaru.

Trupa je osvojila brojne značajne nacionalne nagrade i više od četrdeset pokrajinskih nagrada, a gostovala je u više od 30 država kao dio međunarodnog programa kulturne razmjene.

Godine 1995. kolektivno je nagrađena titulom Institucije od nacionalne napredne kulture koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Kine.

Vlada te države umjetničku trupu Gansu izabrala je za Napredni kolektiv 2011, a iste godine istu titulu je dobila od federacije žena Gansua, dok ju je 2012. Naprednim kolektivom proglasila Nacionalna federacija žena.

Trupa trenutno broji 260 članova plesne grupe, orkestra, studija za dekor pozornice, odjela za audio i video produkciju, studija za dizajn dekora, instituta za plesno obrazovanje te instituta za školovanje djece.

Kineska nova godina ili Proljetni festival najvažniji je i najduži tradicionalni kineski praznik. Poznata je i pod imenom Lunarna nova godina, posebno izvan Kine.

Slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca, na početku godine po kineskom kalendaru. Ove godine Kineska nova godina počinje 25. januara i u znaku je pacova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije