Muzika

Koncert dua Mravunac - Fabijanić u Banskom dvoru

Koncert dua Mravunac - Fabijanić u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Koncert dua Mravunac - Fabijanić u Banskom dvoru

BANJALUKA - Koncert dua Mravunac - Fabijanić (Linda Mravunac Fabijanić, klavir i Nikola Fabijanić, saksofon) biće održan u Koncertnoj dvorani Banskog dvora 16. februara sa početkom u 20 časova.

Kako je saopšteno iz Banskog dvora, besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora od ponedjeljkau periodu od 12 do 18 časova.

"Saksofonista Nikola Fabijanić svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solista, kamerni i muzički umjetnik u orkestru, te kao pedagog. Kao solista nastupio je uz Zagrebačke soliste, orkestar Zagrebačke filharmonije, Simfonijski orkestar HRT-a, Dubrovački simfonijski orkestar, Varaždinski kamerni orkestar, te uz mnoge druge ansamble", navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Dobitnik je brojnih prestižnih stručnih nagrada i priznanja kao solista i član kamernih sastava: Rektorova nagrada, laureat međunarodnog takmičenja Giulio Viozzi (1999.), nagrada Zagrebačke filharmonije i American Expressa za najboljeg mladog muzičara (2000.), prva nagrada na međunarodnom takmičenju Alpe-Dunav-Jadran (2003.), nagrada "Darko Lukić" (2003/2004.), diskografska nagrada Porin (2013., 2021., 2022.), Nagrada grada Jastrebarsko (2014.) i dr. Umjetnički je voditelj Jaska art festivala.

Zaposlen je u G.Š. Pavla Markovca, gostujući je profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Akademiji umjetnosti u Banjaluci, te stalni solo saksofonista u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a. Od 2021. godine direktor je Centra za kulturu Jastrebarsko. Do sada je snimio desetak studijskih albuma.

"Kao kamerni muzički umjetnik djeluje u Papandopulo kvartetu, jednom od najuticajnijih kamernih sastava u Hrvatskoj, s kojim nastupa na brojnim koncertima u Hrvatskoj i inostranstvu. Dobitnici su mnogih nagrada: Milka Trnina, Porin, Nagrada Grada Jastrebarsko, prva nagrada n aBerliner Inter-national Music Competition, Nagrada Manhattan Concert Artists. Prremijerno su izveli više od 30 kompozicija napisanih na njihovu inicijativu. Takođe, stalni je član vrlo cijenjenog Acoustcic Projecta . Redovno nastupa u duu s Lindom Mravunac Fabijanić. Do sada su snimili dva kompakt diska: Portreti (izdanje A Clasissc, 2006. godine) i Playtime (izdanje Croatia Records, 2013. godine), a njihove nastupe publika, kolege i stručna kritika redovno hvale", navedeno je dalje.

Pijanistkinja i čembalistkinja Linda Mravunac Fabijanić već je više od 30 godina prisutna na muzičkoj sceni i kritika je proglašava darovitom i maštovitom umjetnicom, a na svom repertoaru ima kompozicije od razdoblja baroka sve do novije literature, pri čemu u biografiji redovno bilježi praizvođenja savremenih kompozitora iz Hrvatske.

"Kao čembalistkinja od 1997. godine u Hrvatskoj i inostranstvu djeluje solistički i u kamernim ansamblima njegujući autentičan pristup interpretaciji barokne muzike, a kao pijanistkinja nastupa solo i s renomiranim domaćim i svjetskim umjetnicima. Kao solistkinja nastupila je uz Zagrebačke soliste, kvartet Papandopulo, Hrvatski barokni ansambl, Varaždinski kamerni orkestar i Simfonijski orkestrar HRT. Sarađivala je i s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim kemornim orkestrom i Zagrebačkim komernim orkestrom", pojašnjeno je dalje u saopštenju.

Zavisno o instrumentu na kojem svira i razdoblju koje izvodi, uvijek se prilagođava zvučnim, muzičkim i stilskim zahtjevima te aktivno učestvuje u stvaranju i prezentaciji muzičkih djela slijedeći isključivo i jedino pravilo - muzički ukus.

"Od 2000. godine djeluje u duu Mravunac - Fabijanić, u kojem umjetnici izvode atraktivan program poznatih svjetskih imena - klasika literature za saksofon i klavir, noviju hrvatsku literaturu te obrade kompozicija ranijih razdoblja baroka, klasike i romantizma. Do sada su snimili dva kompakt diska: Portreti (izdanje AClassic, 2006. godine) i Playtime (izdanje Croatia Records, 2013. godine). U ansamblu Ars longa koji je nastao kao rezultat nastojanja profesionalnih muzičkih umjetnika da povežu ljubav prema kamernom muziciranju s ljubavlju prema baroku, zajedno s kolegama istražuje nepregledno bogatstvo literature za baroknu muziku koju izvode na autentičnim instrumentima", navedeno je dalje.

Dobitnica je diplome Darko Lukić, nagrade Oskar znanja, službena je umjetnička saradnica pijanistkinja na Ljetnom glazbenom kampu Maruševec, Školi saksofona u Jaski i Ljetnoj glazbenoj školi u Sinju te takmičenjima Papandopulo i Woodwind & Brass u Varaždinu.

Drži seminare i predavanja o interpretaciji barokne muzike te o korepeticiji i klavirskoj umjetničkoj saradnji. Umjetnička je voditeljka Jaska art festivala. Zaposlena je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije