Muzika

Koncert džez pijaniste Adisa Sirbubala u petak u Banskom dvoru

Koncert džez pijaniste Adisa Sirbubala u petak u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Koncert džez pijaniste Adisa Sirbubala sutra u Banskom dvoru

BANJALUKA - Koncert džez pijaniste Adisa Sirbubala iz Sarajeva biće održan u petak s početkom u 20 časova u koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor, a na biletarnici ove kuće, kako navode, još se mogu preuzeti besplatne pozivnice u periodu od 12 do 18 časova.

Adis Sirbubalo rođen je 22. jula 1980. godine u Foči. Sa devet godina počeo je svirati harmoniku, pohađao je Srednju muzičku školu u Sarajevu, gdje je i maturirao klasičnu izvedbu na instrumentalnom odsjeku - solo harmonika.

Krajem devedesetih godina prošlog vijeka otišao je u SAD, gdje je 2007. godine stekao diplomu uz pohvale na prestižnom muzičkom koledžu Columbia College u Čikagu kao instrumentalista na džez odsjeku za klavir.

Za vrijeme studija kao predstavnik studenata učestvovao je na italijanskom Džez festivalu "Sant'Anna Aressi", gdje je učestvovao u edukaciji, na dvosedmičnom kursu kod savremenih umjetnika kakvi su Roscoe Mitchell i Anthony Braxton.

Sarađivao je s američkim džez muzičarima, između ostalih, Eddiem Gomezom, Christianom McBrideom i Chuchitom Valdesom. Dobitnik je nagrada za najbolju solo izvedbu na džez festivalima "Elmhurst" i "Notre Dame".

Premijernim klavirskim solo koncertom u sarajevskoj Vijećnici otvorio je Džez fest Sarajevo 2020. godine. Snimak koncerta objavljen je kao album u izdanju izdavačke kuće "Gramofon" iz Sarajeva.

Repertoar solo koncerta je kombinacija autorskih i tradicionalnih kompozicija, prvenstveno sevdalinki, koje Adis prezentuje na instrumentu neuobičajenom u bh. tradicionalnoj muzici. U njegovim interpretacijama čuju se odjeci od sjajnih džez pijanista do kompozitora klasične muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije