Muzika

Koncert gitariste Hadži Đorđevića održan u Banskom dvoru

Koncert gitariste Hadži Đorđevića održan u Banskom dvoru
Foto: N.N. | Koncert gitariste Hadži Đorđevića održan u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora sinoć je održan koncert gitariste Aleksandra Hadži Đorđevića.

Publika je imala priliku da uživa u kompozicijama češkog baroka, klasičnim kompozicijama, romantičnoj i modernoj muzici. Sličan repertoar gitarista iz Beograda Aleksandar Hadži Đorđević izvodio je prošle godine na američkoj turneji.

"Nema velike razlike svirati u Americi ili u regionu, sve je dosta slično. I tamo sam se kao i ovdje osjećao veoma opšteno. Publika voli da sluša, sale su provoklasne, baš kao i Koncertna dvorana Banskog dvora, a meni je to jako važno", kazao je Aleksandar Hadži Đorđević i dodao da mu je sljedeći koncert zakazan tek u junu u Pragu, a do tada će pripremati studene za ispite i takmičenja.

Koncert je organizovan u saradnji sa Muzičkom školom "Vlado Milošević" iz Banjaluke.

Aleksandar Hadži Đorđević  je sa šesnaest godina nastupio izvodeći Koncert Aranhuez H. Rodriga sa Zagrebačkim simfoničarima i dirigentom Urošom Lajovicem. Studije gitare diplomirao je sa najvišom ocjenom na Akademiji za muziku u Pragu 1987. godine u klasi profesora Štepana Raka. Na Međunarodnom takmičenju gitare "Kutna Hora" 1984. osvojio je prvu nagradu.

Njegovi učenici osvajali su najviše nagrade u zemlji i inostranstvu a neki od njih su danas istaknuti koncertni gitaristi i profesori u Srbiji, Evropi i SAD. Kao član žirija i predavač učestvuje na brojnim festivalima, takmičenjima i seminarima u zemlji i u inostranstvu. Za svoju pedagošku djelatnost u obrazovanju mladih talenata dobio je nagradu Grada Beograda 2004. godine.

Zapažene nastupe ostvario je u duu sa Srđanom Tošićem.Aleksandar Hadži-Đorđević je kao solista nastupao u Srbiji, SAD-u, Češkoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Kipru, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji. Doktorski umjetnički projekat pod mentorstvom prof. Vere Ogrizović odbranio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gdje je zaposlen kao docent za nastavu gitare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije