Muzika

Koncert gitarskog kvarteta "4 G’s" 8. decembra u Istorijskom muzeju Srbije

Koncert gitarskog kvarteta "4 G’s" 8. decembra u Istorijskom muzeju Srbije
Foto: Edward Eyer/Pexels | Koncert gitarskog kvarteta "4 G’s" 8. decembra u Istorijskom muzeju Srbije

Gitarski kvartet "4G’s" će održati samostalan cjelovečernji koncert 8. decembra u Istorijskom muzeju Srbije, kao peti nastup klasične i popularne muzike u okviru četvrte sezone ciklusa "Muzikom kroz muzej".

Organizaciju novog koncerta u Beogradu potpisuju upravo kulturna ustanova Istorijski muzej Srbije i udruženje "Unica Art" koju vodi poznata violinistkinja Aleksandra Dimitrijević, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Muzički sastav – kvartet gitarista "4G’s" čine - Stefan Dejanović, Miloš Vuković, Pavle Žarkić i Stefan Milenković.

Na zahtjev publike, tokom četvrte sezone ciklusa "Muzikom kroz muzej" u sali će u posebnoj vitrini biti izložene neke od nota kompozicija srpskih kompozitora iz notne arhive Muzeja, koje se, kao osobenost ciklusa izvode na svakom koncertu u aranžmanima samih muzičara.

Na programu su kompozicije Šigerua Macuoke, Petra Iljiča Čajkovskog, Paula Belinatija, Klarisa Asada, Fredija Merkjurija i grupe "Queen", Bratislava Zlatkovića, Patrika Rua, Johana Pehelbela i makedonska narodna pesma „Prošeta se Jovka Kumanovka”, kao i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Kamerni sastav 4G’s je osnovan u oktobru 2018. godine sa namjerom da njeguje i proširuje repertoar za kvartet gitara, u smislu transkripcija i novih aranžmana, i u izvođenju originalnih djela za ovu vrstu ansambla.  

Tokom karijere do sada od pet godina, gitarska četvorka je ostvarila značajne nastupe u Čitalištu Bratstvo u Ćustendilu (Bugarska), Umetničkom centru "Panayot Pipkov" u Plevenu (Bugarska), Muzičkoj školi Dr Vojislav Vučković u Beogradu, Sali Niškog simfonijskog orkestra - NSO, Svečanoj sali Univerziteta i Galeriji Sinagoge u Nišu, prenosi Tanjug.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije