Muzika

Koncert internacionalnog džez kvarteta 26. marta u Banjaluci

Koncert internacionalnog džez kvarteta 26. marta u Banjaluci
Foto: N.N. | Koncert internacionalnog džez kvarteta 26. marta u Banjaluci

BANJALUKA - Koncert internacionalnog džez kvarteta koji čine Gerald Preinfalk - saksofon (Austrija), Mike Gotthard - gitara (Mađarska), Per Bass Viking Mathisen - električni bas i kontrabas (Norveška), i Kornel Mogyoro - perkusije (Mađarska), biće održan 26. marta, sa početkom u 20 časova, u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

"Gerald Preinfalk i Per Mathisen prijatelji su još od ranih devedesetih godina prošlog vijeka, kada su zajedno studirali na svjetski poznatom 'Berklee College of Music' u Bostonu (SAD). U proteklih 30 godina bili su tvorci ili učesnici nebrojenih projekata, bendova, snimanja, albuma i kompozicija. Oni su poput braće različitih majki. Ovaj novi kvartet međunarodnih dimenzija oformili su pozivajući dva nevjerovatno talentovana Mađara: novog čarobnjaka za gitaru koji se zove Mike Gotthard i maestra udaraljki - Kornel Mogyoro", saopštavaju iz Kulturnog centra Banski dvor.

Muzika koju će kvartet izvoditi, saopšteno je dalje, kompozicije su Preinfalka i Matisena, što svakom članu sastava daje veliku slobodu da improvizuje, i u kolektivnom okruženju, ali i solo.

"Prelazi iz prekrasnih melodija s dražesnim harmonijama u zamršene ritmove i leteće linije superbrzih prstiju. Sva četvorica su pravi majstori na svojim instrumentima, kao izvođači, ali i kompozitori, i zasigurno će publici pružiti nevjerojatno iskustvo koje će pamtiti jako dugo", javili su iz Banskog dvora.

Kako je saopšteno iz ove ustanove, ulaznice za koncert po cijeni od sedam KM mogu se kupiti na biletarnici Banskog dvora, svakim radnim danom u periodu od 12 do 18 časova.

Gerald Preinfalk, majstor saksofona iz Austrije, uspijeva biti džez izvođač na najvišem nivou, a ujedno i moderni klasik. Nevjerovatno virtuozan na svom instrumentu, dobija saksofonske simfonije komponovane posebno za njega i nastupa sa svjetski poznatim orkestrima. Od 2008. godine mu je dodijeljena profesura za klasični saksofon na Univerzitetu u Gracu, a predaje i u Beču i Klagenfurtu.

Mike Gotthard pripada novoj generaciji evropskih muzičara koji nemaju granice za ono što mogu postići i kojim muzičkim žanrom ih okružuju. On nastupa s rok, pop, džez i folk bendovima. On je zvijezda gitare, već je u svojim dvadesetima izgradio ime u rangu najvećih u Mađarskoj.

Kontrabasista Per Bass Viking Mathisen nastupao je u preko 40 zemalja svijeta s nekim od najpoznatijih džez legendi na planeti. Objavio je čak 15 kompakt-diskova pod svojim imenom. Ovo će biti njegov treći nastup u dvorani Banskog dvora. Ovaj put, obećava, potrudiće se da bude umjereniji sa voltažom. Matisen je poznat po svom gromoglasnom basu i zapanjujućoj tehnici na svojim basovima.

Kornel Mogyoro maestro je udaraljki iz Budimpešte, koji je, na sebi jedinstven način, džentlmen stare škole u životu i muzici. Njegov nježan dodir i finoća na instrumentima su ništa manje nego nevjerovatni. On podiže muziku na višu duhovni nivo. Mogyoro je daleko najveći perkusionista kojeg je Mađarska iznjedrila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije