Muzika

Koncert kvarteta kontrabasa "Bassomania" u Banskom dvoru

Koncert kvarteta kontrabasa "Bassomania" u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Koncert kvarteta kontrabasa "Bassomania" u Banskom dvoru

BANJALUKA - Koncert kvarteta kontrabasa "Bassomania" biće održan 20. marta u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banskog dvora, sa početkom u 20 časova.

Kako saopštavaju iz Banskog dvora, kvartet kontrabasa "Bassomania" je vrhunski kamerni sastav proizašao iz istoimene muzičko-obrazovne festivalske manifestacije.

"Ovu manifestaciju je prije više od trideset godina ustanovio Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, prema ideji profesora Nebojše Ignjatovića i Slobodana Gerića. Pored osnivača kvarteta Slobodana Gerića, sastav 'Bassomania' čine Zoran Marković, profesor Muzičke akademije u Ljubljani, Ljubinko Lazić, profesor Fakulteta umetnosti u Nišu i Fahrudin Strojil, profesor Muzičke akademije u Sarajevu", navode iz Banskog dvora.

Dodaju da će kao specijalni gosti nastupati banjalučki kontrabasisti Dragan Petrović, Dejan Đorđević, Đorđe Babić, Ognjen Babić i Veljko Miladinović.

"Od ove godine 'Bassomania' kreće na svoje putovanje po regionu, promovišući na taj način vrhunsko muziciranje u ansamblu četiri kontrabasa, izvodeći poznata djela Mokranjca, Štrausa, Makošvilija, Isidore Žebeljan i drugih poznatih kompozitora u jedinstvenim aranžmanima namjenski napisanim za ovaj sastav", saopštavaju iz Banskog dvora.

Dodaju da vrhunski muzički domet ovog međunarodnog projekta garantuju biografije najboljih kontrabasista u regionu koji su formirali zajednički ansambl.

"Osnivač i organizator festivala je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, a sama manifestacija se konceptualno sastoji od majstorskog seminara eminentnih svjetskih pedagoga, radionica, predavanja i koncerata učenika i studenata kontrabasa iz Srbije i regiona", navedeno je dalje.

Podsjećaju da su do sada u programu festivala gostovali najistaknutiji kontrabasisti današnjice Alberto Bocini, Jozef Niderhamer, Zoran Marković, Mario Ivelja, Petru Luga, Ljubinko Lazić, Roman Patkolo, Rick Stotijn, a ove godine je gostujući profesor Ivan Кitanović, solo kontrabasista orkestra "Wiener Symfoniker".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije