Muzika

Koncert makedonskog džez sastava: "Damjan Pejčinoski kvintet" u Banskom dvoru

Koncert makedonskog džez sastava: "Damjan Pejčinoski kvintet" u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Koncert makedonskog džez sastava: "Damjan Pejčinoski kvintet" u Banskom dvoru

BANJALUKA - Afirmisani makedonski džez sastav "Damjan Pejčinoski kvintet" održaće koncert u Kulturnom centru Banski dvor 23. februara sa početkom u 20 časova.

Kako je saopšteno iz Banskog dvora, ovaj renomirani džez kvintet čine iskusni muzičari: Damjan Pejčinoski - gitara, Goran Gješovski - bas gitara, Dino Milosavljević -bubnjevi,  Gordan Spasovski - klavijature, Zoran Jagoridovski - perkusije.

Damjan Pejčinoski je makedonski gitarista i jedan od najistaknutijih gitarista svoje generacije. Svira električnu i akustičnu gitaru, i specijalizovan je za mnoge muzičke stilove, kao što su džipsi džez, džez fuzija, bluz, rok, kantri i tradicionalna muzika. Gitaru je počeo da svira od šeste godine, a pravi interes za ovaj instrument pokazao je sa 14 godina. Nakon završene osnovne i srednje škole u rodnom gradu Ohridu, gdje i danas živi, pohađao je Nacionalnu muzičku akademiju "Prof. Pančo Vladigerov" u Sofiji (2003) i Novi bugarski univerzitet (NBU), gdje je primljen uz punu školarinu, za studije na polju džeza. Tu je završio master studije.

"Tokom višegodišnjeg rada posvećenog muzici, Pejčinoski je nagrađen brojnim priznanjima. U junu 2009. godine našao se u finalu svjetskog takmičenja 'Guitar Idol', koje je održano u Londonu. Godine 2010. osvojio je nagrade na dva međunarodna takmičenja -   'Shred This Too ' (onlajn takmičenje) i 'Ziua Chitarelor' u Rumuniji (takmičenje uživo). U maju iste godine predstavljao je svoju državu na takmičenju za 'Pjesmu Evrovizije', kao član takmičarskog tima u Oslu, a u aprilu 2013. godine nastupao je u Minsku, kao solista u Predsjedničkom orkestru Bjelorusije. Predavao je u mnogim muzičkim školama, uključujući i Fakultet muzičke umjetnosti u Skoplju, gdje je bio šef Katedre za gitaru", navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

U julu 2017. godine održao je četiri koncerta u Kini sa "Džipsi džez triom", gdje je dobio nagradu za izuzetno izvođenje od strane gradonačelnika grada Landžu.

Njegovi koncerti, koncertne turneje i masterklas predavanja uključuju Australiju, Kinu, SAD, Srbiju, Hrvatsku, Mađarsku, Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju i druge države. Nastupao je i binu dijelio sa imenima kao što su Dženifer Baten (gitarista iz benda Majkla Džeksona), Stu Ham ( iz sastava Džoa Satrijanija), Majkl Li Firkins, Andreas Oberg i drugima. Nalazi se na listi 200 najboljih rok gitarista objavljenoj na expertscolumn.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije