Muzika

Djeca iz Srebrenice, Prijedora, Niša i Mostara pjevala zajedno

Djeca iz Srebrenice, Prijedora, Niša i Mostara pjevala zajedno
Foto: Ustupljena fotografija | "Koncert prijateljstva": Djeca iz Srebrenice, Prijedora, Niša i Mostara pjevala zajedno

MOSTAR - "Kuća dobrih tonova" iz Srebrenice i USAID-ov projekat izgradnje mira "PRO-Budućnost" organizovali su četvrti "Koncert prijateljstva" koji je održan u ponedjeljak uveče u sali Muzičkog centra "Pavarotti" u Mostaru.

"Kuća dobrih tonova" nakon koncerata u Prijedoru, Bijeljini i Nišu u Srbiji nastavila je turneju kojom šalje univerzalne poruke povjerenja, razumijevanja i odgovornosti svih za bolju i ljepšu budućnost.

U saradnji sa "Mostar Rock School" iz Mostara i "Čarobnom notom" iz Niša na koncertu su pjevala djeca iz Srebrenice, Prijedora, Mostara i Niša, koja su pred punom salom izvela najljepše tradicionalne pjesme iz BiH, Hrvatske i Srbije, klasičnu muziku i hitove domaće i svjetske pop-rok scene.

Ismar Porić, izvršni i umjetnički direktor "Kuće dobrih tonova", kazao je da uz podršku USAID-ovog projekta "PRO-Budućnost", koji implementira Catholic Relief Services (CRS), ostvarena regionalna saradnja djece, mladih i muzičkih radnika kroz koju, pored zajedničkog muziciranja, oni uče jedni o drugima, druže se i razmjenjuju iskustva.

"Učešćem u ovakvim događajima mladima se pruža prilika da se upoznaju, razmijene interese i iskustva, razvijaju socijalne i individualne identitete, uče jedni od drugih i međusobno se upućuju na kreiranje svakodnevice kroz muziku, umjetnost i kulturu i imaju pristup kvalitetnim edukativnim, kulturnim i zabavnim sadržajima gdje razvijaju osjećaj pripadnosti svijetu univerzalnih ljudskih vrijednosti", rekao je Porić.

Projekat "PRO-Budućnost" već treću godinu je prijatelj "Koncerta prijateljstva", kojim se svim učesnicima pruža prilika za pristup umjetnosti i kulturi, ohrabrenje na interkulturalni dijalog, razumijevanje i zajedničku saradnju.

"Ako krenemo od narodne mudrosti 'ko pjeva zlo ne misli', vjerujem da nismo mogli naći bolji način za povezivanje mladih iz različitih zajednica nego kroz muziku i boljeg partnera od 'Kuće dobrih tonova'. Posebno nam je drago što svi koncerti koje smo do sada podržali ne ostaju samo na jednom događaju - već stvaraju trajne veze koje će sutra donijeti nove lijepe priče", kazala je Majda Behrem Stojanov, direktorica projekta "PRO-Budućnost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije