Muzika

Koncertom "Renesansa" spuštena zavjesa na "Jesenju sonatu"

Koncertom "Renesansa" spuštena zavjesa na "Jesenju sonatu"
Foto: N.N. | Koncertom "Renesansa" spuštena zavjesa na "Jesenju sonatu"

Кoncertom čuvenog beogradskog ansambla "Renesans", jednog od najpoznatijih svjetskih sastava za ranu i tradicionalnu muziku u Кoncertnoj dvorani Banskog dvora u nedjelju uveče spuštena je zavjesa na 3. Internacionalni muzičкi festival "Jesenja sonata".

Publika je imala priliku da sa "Renesansom" putuje kroz prošlost i čuje muziku iz doba baroka, renesanse, srednjeg vijeka, kao i stare srpske pjesme.

Кoncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa - mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Za sve one koji nisu uspjeli da dođu do svoje festivalske ulaznice, svake večeri festivala bio je omogućen lajv strim na zvaničnom “Jutjub” nalogu Banskog dvora, tako je bilo i posljednje festivalske večeri.

"Sa 'Renesansom' putujete u prošlost i možda vas ubedimo da je u prošlosti bilo nešto interesantno. Program koji naš ansambl vrlo često predstavlja publici je program koji obuhvata jedan ogroman vremenski period, otprilike od šest stotina godina i to je program baroka, renesanse, srednjeg veka i naravno naše muzičke tradicije. Ušli smo u svoju 51 sezonu, a poznato je da „Renesans“ svira na replikama instrumenata iz određenih epoha i naravno imamo  veliku znatiželju da i dalje istražujemo jer ma koliko tražili, otkrivali i mislili da smo otkrili mnogo toga već sledećeg jutra ili večeri nešto se dogodi, ili nađemo neki novi zapis, ili osetimo da neki zapis koji smo mi sami tumačili prije dvadeset godina, danas možemo svirati na drugačiji način. Pre svega želimo  da tu staru muziku predstavimo kao živu umetnost i svako ko dođe na naš koncert može da oseti  da je to muzika našeg vremena. Upravo po tome smo i poznati. Mi želimo  da od naših koncerata napravimo žive slike, nešto što će kod ljudi ostaviti dubok utisak na vreme kada je muzika bila sasvim  drugačija nego danas, ne samo po melodijama, već po doživljaju", kazao je jedan od osnivača "Renesansa" Ljubomir Dimitrijević.

Pored koncerta ansambla "Renesans" publika je imala priliku da uživa u koncertu renomiranog kamernog orkestra "Кamerata akademika" iz Novog Sada, istaknutog kamernog sastava "Trio aura" iz Makedonije i koncertu jednog od najeminentnijih duvačkih sastava iz Hrvatske - kvarteta saksofona koji čine "Papandopulo kvartet". Nažalost koncert Ivana Otaševića (violina) i Natalije Mladenović (klavir) otkazan je zbog bolesti izvođača.

"Uprkos velikim organizacionim izazovima, Banski dvor je i u ovim nesvakidašnjim uslovima tzv. 'nove normalnosti' uspješno realizovao treće izdanje Internacionalnog muzičkog festivala 'Jesenja sonata'. Velika zainteresovanost publike za sve festivalske sadržaje i pozitivni ođeci stručne javnosti ukazuju na činjenicu da je 'Jesenja sonata' za svega tri godine  izrasla u prepoznatljivu  kulturnu manifestaciju koja na najbolji mogući način stimuliše muzički i kulturni razvoj Banjaluke i Republike Srpske. Srećni smo jer smo  bez obzira na značajne prepreke i ograničenja ipak uspjeli održati kvalitet i  kontinuitet održavanja festivala", kazao je direktor Banskog dvora - Кulturnog centra Mladen Matović.

Pokrovitelji festivala i ove godine bili su Grad Banja Luka, Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, dok je Banka partner Banskog dvora  Adiko banka. Prijatelj festivala je kompanija MTE:L.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije