Muzika

Koncertom obilježeno 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka

Koncertom obilježeno 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka
Foto: Srna | Koncertom obilježeno 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka

PRNJAVOR - Gradsko kulturno-umjetničko društvo /GKUD/ "Pronija" Prnjavor večeras je održalo tradicionalni koncert povodom obilježavanja 220 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

U prigodnom programu u prnjavorskom Centru za kulturu povodom obilježavanja jednog od najznačajnijih događaja u srpskoj istoriji učestvovali su Dječiji hor "Pikolino", pjevačka grupa, škola folklora, pripremni ansambl i folklorne sekcije društva iz Vijačana, Smrtića i Kulaša.

Dario Topić iz GKUD "Pronija" rekao je Srni da je jedan od ciljeva ovog društva od njegovog osnivanja bio da se prigodnim programom obilježi neki od značajnih datuma vezanih za stvaranje moderne srpske države.

"Već 11 godina održavamo ovaj koncert. Večeras su dominirale koreografije iz svih krajeva Srbije, uvijek se trudimo da započnemo sa igrama iz Šumadije, gdje su održani prvi ustanički sastanci i Karađorđe izabran za vođu ustanka", pojasnio je Topić.

On je napomenuo da su na koncertu izvedene i igre iz Gnjilana sa Kosova i Metohije, sa juga Srbije bile su zastupljene koreografije Vranjskog polja i Crne Trave, dok su najmlađi izveli splet dječijih igara.

U GKUD "Pronija" Prnjavor, koji ima oko 300 članova, za ovu godinu imaju velike planove za nastupe koji ih očekuju pred domaćom publikom i na festivalima u inostranstvu.

Topić je najavio da bi društvo ove godine prvi put trebalo da održi smotre folklora u mjesnim zajednicama u kojima ima svoje sekcije, a u planu su i nastupi na tri velika međunarodna festivala.

"U martu naše seoske sekcije putuju u Prag, a na ljeto planiramo putovanje u Italiju i Španiju. U aprilu ćemo u Prnjavoru održati godišnji koncert koji je najznačajniji u radu svakog društva i na kojem svom gradu, pred svojom publikom, imamo priliku da pokažemo šta smo uradili u proteklih godinu dana", najavio je Topić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije