Muzika

Koncertom slovenačkog gitariste otvoren "Ubuntu Guitarfest Banjaluka"

Koncertom slovenačkog gitariste otvoren "Ubuntu Guitarfest Banjaluka"
Foto: N.N. | Koncertom slovenačkog gitariste otvoren "Ubuntu Guitarfest Banjaluka"

BANJALUKA - Koncertom Jure Cerkovnika iz Slovenije u subotu veče je otvoren "Ubuntu Guitarfest Banjaluka" u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor. Jure Cerkovnik je mladi klasični gitarista.

Diplomirao je klasičnu gitaru 2013. godine na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u klasi istaknutog gitariste i pedagoga Alvara Pierrija, a u istoj klasi magistrirao je 2015. godine. Nastupao je na brojnim festivalima poput "Forum Wien", "Zurich Guitar Days", "Lucerne Guitar Festival", "Vienna Guitar Festival", "Postojna Guitar Week", "Sarajevske večeri muzike" (SVEM) i mnogim drugim, na kojima se redovno pojavljuje i u ulozi predavača na majstorskim radionicama. Cerkovnik je istakao da je počastvovan što ima priliku da svira na festivalu koji se održava prvi put, kao i da se nada da će on zaživjeti i živjeti mnogo godina, te promovisati gitaru i gitariste.

Program festivala se nastavlja i večeras, kada će se u Muzeju savremene umjetnosti RS, od 18 časova, predstaviti pobjednici takmičenja iz kategorija osnovnih i srednjih muzičkih škola. Pored promocije novih umjetnika pred publikom će nastupiti i Boris Popović, mlada nada muzičke gitarske scene RS.

"Ubuntu Guitarfest Banjaluka" u svom sastavu ima i dnevni program koji obuhvata masterklasove, takmičenja, predavanje i promociju instrumenata. Ovaj dnevni dio festivala se održava u prostorijama JU Muzička škola "Vlado Milošević "i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. "Ubuntu Guitarfest", kako su naveli organizatori, je jedinstven događaj koji promoviše gitarski zvuk.

"Kao takav namijenjen je širokoj publici, vrhunskim gitaristima, pedagozima, njihovim učenicima i studentima, kao i graditeljima gitare - da bi svi oni našli svoju 'gitarsku nišu'", kazala je Nataša Jokić, jedan od organizatora festivala. Drugog dana festivala, odnosno sinoć, trebalo je da bude održan koncert Gorana Krivokapića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije