Muzika

Kreativne blokade dovode do krađe muzike

Kreativne blokade dovode do krađe muzike
Foto: N.N. | Kreativne blokade dovode do krađe muzike

Ukoliko ste se pitali gdje se nalazi izvor sa kojeg pop muzičari uzimaju nadahnuće za stvaranje najvećih pop hitova današnjice, odgovor je u klasičnoj muzici.

Frontmen benda "Take That" Geri Berlou je među prvima priznao postojanje ove pojave, o kojoj veliki broj muzičara ne želi da govori.

On priznaje da je tokom devedesetih patio od kreativne blokade, te da je za neke od najvećih pjesama nadahnuće tražio upravo u klasičnoj muzici.

Berlou nije prvi koji se odlučio na ovakav potez tokom kreativne blokade. Tvorci pop muzike su se oduvijek okretali klasičnoj muzici kada je u pitanju inspiracija. Nažalost, mnogi nisu tražili samo inspiraciju, već su i krali radove te prisvajali kao svoje. Britanci ističu da ovaj fenomen krađe nota datira još iz 1938. godine.

Pjesma "My Reverie", koja je tada nastala, identična je kompoziciji francuskog pijaniste Kloda Debisija.

Godine 1953. mjuzikl "Kismet" je ukraden od ruskog kompozitora Borodina. Kako je pop muzika dostizala vrhunce slave, ovaj oblik krađe je bio sve učestaliji.

Ipak, pop izvođači ne uspijevaju baš u potpunosti da prenesu klasične note u svoje hitove, te su prinuđeni da ih mijenjaju. Na ovaj način pjesme dobijaju na jednostavnosti, zbog čega mnogi ne primjećuju da su ukradene.

Kompozitor, pijanista i profesor klavira na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Arsen Čarkić ističe da ova pojava nije aktuelna samo u pop muzici, već u muzici uopšte.

"Nije ovo skorašnja pojava, nego postoji otkako je svijeta i vijeka. Istraživao sam pojavu kreativne blokade i ona ne da nije izuzetak, nego predstavlja gotovo pravilo", rekao je Čarkić.

Profesor dodaje da je broj onih koji "posuđuju" tuđe radove mnogo veći nego što mnogi smatraju, te da se veliki broj umjetnika sudario sa kreativnom blokadom.

"Lakše bi mi bilo nabrojati autore koji je nisu prošli, nego ove koji su se sudarali sa stvaralačkom blokadom, budući da je to tipična faza u radu bilo koga ko se okrene popularnoj muzici, makar u tom momentu popularan bio death metal", zaključio je Čarkić.

Profesor i kompozitor dodaje da je stvar u pristupu muzici i suštini muzike.

"Onog trenutka kada stvaralaštvo nije uslovljeno unutrašnjim impulsima autora, već je programirano spolja, autentičnost momentalno strada, a sa njom i sve ostalo. To je faza larpurlartizma, a naš narod bi to nazvao malo grubljim terminom. Sve dok je stvaralaštvo emotivno moranje, ono se odlikuje spontanošću i autentičnim prepoznatljivim karakterom, a onoga momenta kada neko tjera sebe da stvara (pobogu zašto?) radi inercije, radi reda, iz materijalnih ili bilo kojih drugih razloga, e onda pod obavezno nastaju blokade", naglasio je Čarkić.

On napominje da osnovno pitanje koje autor treba sebi da postavi jeste: Kako si ti pisac kad ne možeš ništa napisati? Kako si ti kompozitor ako nemaš vlastitih ideja?

"Ukoliko nije podstaknuto dubokom unutrašnjom psihičkom dinamikom čovjeka, svako pisanje, pjevanje, sviranje i komponovanje postaje puka forma i mentalno onanisanje", rekao je Čarkić.

Profesor dodaje da inače u muzičkom stvaralaštvu važi pravilo po kojem su 99 odsto vrhunskih autora muzike bili nevjerovatno skromni ljudi.

"Oni su to stvaralaštvo doživljavali kao jednu vrstu molitve, lične ispovijesti, najstrašnijeg mogućeg emotivnog otvaranja sebe, kako bi to rekao Antić - porađanja misli i emocija. U tom procesu postoje pravilni razmaci introvertnog i ekstrovertnog, odnosno faze sazrijevanja umjetničkog sadržaja. Kod larpurlartizma, odnosno pokušavanja da nešto stvorite radi sujete da biste u društvu izigravali velikog umjetnika i uživali u tom statusu, radi novca, ili zato što vas primorava menadžer, kako drugačije smisliti nešto novo, duboko, iskreno i autentično nego pribjegavati rearanžiranju estetike postojećih djela", zaključio je Čarkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije