Muzika

"Kuća umjetnosti Arsen" u pomen na Arsena Dedića

"Kuća umjetnosti Arsen" u pomen na Arsena Dedića
Foto: Arhiva | "Kuća umjetnosti Arsen" u pomen na Arsena Dedića

Obnovljena zgrada bivšeg kina "Odeon" na šibenskoj rivi ubuduće će se zvati "Kuća umjetnosti Arsen", u pomen na velikog kantautora Arsena Dedića.

"Tvrđava kulture Šibenik" predložila je ovaj naziv kojim se odaje počast jednom od najvećih umjetnika, prenose hrvatski mediji.

"Kuća umjetnosti Arsen" odaće počast i uzvratiti ljubav Šibenčaninu koji je za svog života bio, i dalje jeste, najveći ambasador grada i njegovoga duha", navedeno je u obrazloženju.

Iz šibenske "Tvrđave kulture" navode da je tačna Arsenova tvrdnja da je "umjetniku njegovo djelo - njegov zagrobni život".

Prijedlog su prihvatili vlasnik dvorane Grad Šibenik, koji je sa Ministarstvom kulture finansirao njenu obnovu, kao i ostale gradske kulturne institucije - Kulturno vijeće grada, Pjevačko društvo "Kolo" i Šibenska narodna muzika.

Odlukom da nova kuća kulture i umjetnosti nosi Arsenovo ime zadovoljna je i porodica Dedić.

U Beogradu je 2015. godine klavir-hol kultne kulturne ustanove "Parobrod" dobio ime po Arsenu Dediću.

"Prvi, nadamo se, ne obavezno jedini, trajno ćemo ostaviti pomen na Arsena Dedića, gde ćemo naš programski najreprezentativniji prostor, klavir-hol sa najboljim polukoncertnim 'Bosendorfom' iz dvadesetih godina prošlog veka, nazvati njegovim imenom", navedeno je tada iz ove ustanove kulture. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije