Muzika

Kucnuo zadnji čas za odluku hoće li biti festivala u RS

Kucnuo zadnji čas za odluku hoće li biti festivala u RS
Foto: N.N. | Kucnuo zadnji čas za odluku hoće li biti festivala u RS

BANJALUKA - Kucnuo je zadnji čas da se organizatorima predstojećih muzičkih festivala u Srpskoj konačno kaže hoće li oni biti dozvoljeni, a aktuelna epidemiološka situacija ide na ruku tome da se održe.

Poručili su to iz Asocijacije festivala Republike Srpske, odakle dodaju da je značaj ovakvih manifestacija višestruki, a korist će imati svi - počevši od lokalne zajednice, gdje se podstiče razvoj turističko-ugostiteljske branše, do šire zajednice jer, primjera radi, na raznim poslovima bude angažovan veliki broj ljudi.

Siniša Praštalo, predsjednik Moto-kluba "Stršljen" Banjaluka, koji je organizator "Moto-festa" Banjaluka, a čije je održavanje planirano za period od 20. do 22. avgusta, ističe da još nisu sigurni da li će se festival održati ili ne.

"Tražimo podršku nadležnih organa, a pogotovo Republičkog štaba za vanredne situacije, da se izjasne - da li će se bilo koji događaj ovog tipa moći održati ili ne. To nam je bitno kako bismo se na vrijeme mogli pripremiti ukoliko festival budemo mogli organizovati", rekao je Praštalo za "Nezavisne novine".

Prema njegovom mišljenju, stekli su se uslovi da se festivali održe s obzirom na epidemiološku situaciju kod nas i u okruženju, a tome, kako je naglasio, u prilog ide i organizovanje drugih masovnih događaja poput nedavne utakmice na Borčevom stadionu.

Strahinja Grahovac, organizator "Fresh Wave Festivala", čije je održavanje planirano od 5. do 8. avgusta, rekao je da su trenutno u velikom problemu.

"Kratki smo s vremenom kada je riječ o organizaciji festivala. Sami izvođači traže od nas da im ubrzo odgovorimo na pitanje da li će se festivali desiti ili ne, jer imaju ponude iz mnogih dijelova svijeta. Poznato je, naime, da je u brojnim državama dopušteno da se održavaju open air festivali i slični događaji", rekao je Grahovac.

On je takođe ocijenio da su stečeni uslovi da se dozvoli održavanje festivala i u Srpskoj, te naglasio da je u cijelom regionu dopuštena realizacija brojnih manifestacija.

Zoran Đurić ispred "Queen estrade", koja je organizator festivala "Banjalučki dani muzike", podsjeća da se ovim poslom bavi 25 godina te dodaje da odgovorno može da tvrdi da su ovi festivali mnogo bezbjedniji nego održavanje brojnih drugih događaja koji su postali svakodnevica.

"Banjalučki dani muzike" trebalo je da budu održani zadnjeg vikenda u junu, ali su morali da pomjere termin za mjesec dana, odnosno 29, 30. i 31. juli.

"Zasad jedino nama nije omogućen rad, a mi stojimo iza najbezbjednijih i najkontrolisanijih događaja. Svi ovi festivali planirani su na otvorenim prostorima, koji imaju izuzetno veliku kvadraturu. Ako uzmemo situaciju da je sav region otvoren, ne vidim razlog zašto bi Republika Srpska ostala jedino 'ostrvo' bez festivala. Očekujem od nadležnih institucija da shvate da nam za pripreme festivala treba mnogo vremena i truda", naveo je Đurić u izjavi za "Nezavisne".

Dubravko Suvara, direktor "OK Festa", čije je održavanje planirano za 16, 17. i 18. juli, kaže da sebi već postavljaju pitanje da li imaju dovoljno vremena da u tom terminu održe festival po standardima kako to inače rade.

"Nedovoljno je vremena za organizaciju događaja, a istovremeno imamo i veliki pritisak izvođača. Pritisak je prisutan i kada su u pitanju regionalni izvođači, jer se kompletan region otvorio", rekao je Suvara za "Nezavisne novine".

Prije desetak dana su, ističe, bili u Institutu za javno zdravstvo RS, gdje su samo pitali da li će održavanje festivala biti omogućeno ili ne.

"I 'ne' je odgovor, ali za njega mora postojati argumentovano obrazloženje. Jer kakvu mi epidemiološku situaciju postižemo ako će ljudi odavde odlaziti na manifestacije u Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju ili Hrvatsku i onda se vraćati ovdje", pita Suvara.

Argumentuje to primjerom da je apsurdno da se, recimo, neki koncertni događaj zabrani u Bileći ili Trebinju, a da publika s ovih prostora može bez problema da ode na sličan događaj u Nikšić, Podgoricu ili Budvu.

"Bitna nam je brza odluka u vezi s tim možemo li festivale organizovati ili ne. Ono što je činjenica jeste da će se Srbija otvoriti prije 21. juna, a pritom zajedničko svim zemljama u regionu jeste nizak procenat vakcinisanih kada govorimo o populaciji koja je naša ciljna grupa, a to su mladi. U Srbiji je taj procenat ispod sedam odsto", naglasio je Suvara u izjavi za "Nezavisne novine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije