Muzika

Kultni album Pink Flojda prvi put objavljen u "ispeglanom" izdanju

Kultni album Pink Flojda prvi put objavljen u "ispeglanom" izdanju
Foto: Screenshot/YouTube | Kultni album Pink Flojda prvi put objavljen u "ispeglanom" izdanju
N.N.

Kultni album Pink Floyda iz 1977. prvi je put remiksovao Džejms Gatri, a od juče je dostupan na CD-u, LP-u, BRD-u kao i u digitalnom obliku.

"Animals" je konceptualni album koji se fokusira na društveno-političke uslove Britanije sredinom 1970-ih i bio je promjena u odnosu na stil ranijeg rada benda. 

Album je razvijen od zbirke nepovezanih pjesama u koncept koji opisuje očigledno socijalno i moralno propadanje društva, upoređujući ljudsko stanje sa stanjem životinja.

 Uzimajući inspiraciju iz "Životinjske farme" Džordža Orvela, album prikazuje različite klase ljudi kao životinje – sa svinjama koje su na vrhu društvenog lanca, spuštajući se do ovaca kao bezumnog stada koje slijedi ono što im se kaže, i psima kao gardi nadređenim šefovima koji se tove na novcu i moći koju imaju nad onim drugim.

Iako je prošlo mnogo vremena od 1977, narativ albuma i danas odekuje jer naša društvena i ekonomska situacija i danas odražava situaciju tog vremena.

Deseti studijski album Pink Floyda sniman je u njihovom londonskom studiju Britannia Row Studios tokom 1976. i početkom 1977, dok je za produkciju bio zaslužan sam bend. 

Koliko je uspješan album dovoljno govori činjenica da se popeo na drugo mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu i na treće mjesto u SAD, kao i da se smatra jednim od najboljih izdanja koje je bend ikada isporučio. 

Album su snimili Dejvid Gilmor, Nik Mejson, Rodžer Votes i Ričard Rajt.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije