Muzika

"Kultura na ulice 2024!": Na trgu Susan Sontag koncert Sarajevo Big Band orkestra

"Kultura na ulice 2024!": Na trgu Susan Sontag koncert Sarajevo Big Band orkestra
Foto: Narodno pozorište Sarajevo/Ustupljena fotografija | "Kultura na ulice 2024!": Na trgu Susan Sontag koncert Sarajevo Big Band orkestra

SARAJEVO - Spektakularni koncert Sarajevo Big Band orkestra kojim će dirigovati maestro Ranko Rihtman sarajevska publika imaće priliku da prati 18. juna od 21 čas na pozorišnom trgu Susan Sontag, a u okviru specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) "Kultura na ulice 2024!".

Kako je saopšteno iz NPS, koncert Sarajevo Big Band orkestra okupitće neke od najznačajnijih bosanskohercegovačkih muzičkih imena poput Davora Ebnera, Ivice Šarića, Dine Šarana, Zlatana Fazlića Fazle, Nermina Puškara Puške, Boška Jovića, Renate Kurtalić i Alena Lemeševića.

Sarajevo Big Band orkestar, kako pojašnjavaju dalje iz NPS, baštini tradiciju Plesnog orkestra RTV Sarajevo i direktni je nasljednik tog velikog ansambla. Plesni orkestar RTV Sarajevo prestao je sa radom tokom ratnih dešavanja nakon 30 godina profesionalnog djelovanja. Sarajevo Big Band je osnovan 2000. godine kada je okupio muzičare Plesnog orkestra RTV BiH koji su u to vrijeme živjeli i radili u gradu

"Osnivanjem Udruženja muzičara 'Saraj pro - brass' 2014. godine gradimo našu formalno pravnu kuću i vraćamo big band zvuk u koncertne i klupske prostore Sarajeva. Stalni dirigent Sarajevo Big Band-a je Ranko Rihtman koji je svojim dolaskom i autorskim radom napravio veliki iskorak u načinu rada i podizanju kvaliteta muziciranja u orkestru.  Godine 2018. smo objavili dupli studijski vokalno - instrumentalni album pod nazivom 'Sarajevo Big Band i prijatelji' tematski posvećen Sarajevskim pop - rock grupama iz '80-tih godina. Drugi studijski album 'Sarajevo Big Band i prijatelji 2 INDEXI' objavili smo 2023. godine. Naš primarni cilj jeste poticanje i promocija domaćeg autorskog stvaralaštva kao i saradnja sa orkestrima i organizacijama zemalja okruženja", naglasili su članovi Sarajevo Big Band orkestra

Na programu će se naći neki od najvećih hitova "Indexa", Kemala Montena, benda "Letu štuke", "Crvene Jabuke", Elvisa J. Kurtovića i "Plavog orkestra".

O programu "Kultura na ulice 2024!"

"Kultura na ulice 2024!" je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

"Projekat je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, dok je cilj projekta da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima", pojašnjavaju iz NPS.

Dalje napominju da u slučaju vremenskih neprilika Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina, te da je ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa "Kultura na ulice 2024!" besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije