Muzika

Kvartet "BarabaR": Autorska muzika oduvijek bila naš primat

Kvartet "BarabaR": Autorska muzika oduvijek bila naš primat
Foto: N.N. | Kvartet "BarabaR": Autorska muzika oduvijek bila naš primat

Potreba da kroz muziku predstave svoju umjetničku viziju i predstave širokim masama svoje ideje spojila je prije gotovo dvije godine u Banjaluci muzičare okupljene oko kvarteta "BarabaR".

Njihov koncert zakazan je za 13. avgust u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor s početkom u 21 čas, a kvartet "BarabaR" čine Ljubica Crnobrnja (violina), Ognjen Janjanin (harmonika), Zoran Vujić (perkusije) i Filip Vukelić (klavir).

U razgovoru za "Nezavisne" harmonikaš Ognjen Janjanin kazao je da su period koji je za nama, a u kojem zbog pandemije virusa korona nije bilo nastupa, iskoristili za vježbanje i stvaranje autorske muzike.

"Sada se desio poziv Mladena Matovića, direktora Banskog dvora, da budemo dio sezone '50 po 50', što smo rado prihvatili. Prošle godine smo nastupali u Art dvorištu i dogovor je bio da nastupimo i u Koncertnoj dvorani", priča Janjanin i dodaje da će publika imati priliku da uživa uglavnom u autorskoj muzici koju za ovaj kvartet stvara njihova violinistkinja Ljubica Crnobrnja.

"Osnovna ideja kada smo se sastajali bila je da izvodimo autorsku muziku inspirisanu folklorom i etno-elementima, ali ipak zasnovanu na nešto klasičnijoj, odnosno formalnijoj harmonskoj osnovi. Vremenom, repertoar se proširio na valcere, tanga, filmsku muziku kao i obrade bezvremenskih pop-rok hitova", naveo je Janjanin.

Na pitanje kako je kvartet dobio naziv "BarabaR", Janjanin odgovara da svakako ima veze sa riječju baraba, ali i da je došlo od istoimene Ljubičine autorske kompozicije u kojoj se na zanimljiv način prožimaju narodni melos i ritam s klasičnom formom.

Kvartet koji se sastoji od instrumenata kao što su violina, harmonika, klavir i perkusije ima neograničene mogućnosti izražavanja, što ovaj sastav i čini jedinstvenim.

"Naš studijski rad usmjeren je ka tome da napravimo album s autorskom muzikom i nadamo se da ćemo u nekom narednom periodu to i ostvariti. Umjetnička muzika je kod nas smiješno plaćena i postoji vrlo mali broj organizacija ili institucija koje se raspoložene da ulažu i daju svoj doprinos u stvaranju iste", zaključio je Janjanin.

Sastav je osnovan u septembru 2018. godine na inicijativu Ljubice Crnobrnje kao potreba troje muzičara da se izraze na jedan drugačiji način i prvobitno su nastupali u postavci koju su činili Ljubica, Ognjen i Zoran. Potom im se pridružio i Filip Vukelić. Ljeto 2020. godine je trebalo biti iskorišteno za festivale u zemlji i okruženju, ali zbog situacije koja se desila i "BarabaR" je morao da promijeni svoje planove te se trenutno vrijedno radi na snimanju autorske muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije