Muzika

Lana del Rej odustala od "Vudstoka" u Palestini

Lana del Rej odustala od "Vudstoka" u Palestini
Foto: Arhivska fotografija | Lana del Rej odustala od "Vudstoka" u Palestini
N.N.

Dvadesetak stranih umetnika, uključujući Lanu del Rej, odustalo je u posljednjem trenutku od učešća na izraelskom muzičkom festivalu Meteor pod pritiskim međunarodne kampanje bojkota, koju predvode Palestinci.

Odustajanje je potreslo izraelsku muzičku scenu i pretvorilo ovaj festival koji organizatori upoređuju s Vudstokom u najnovije poprište sukoba između Izraela i pokreta bojkota čiji je cilj okončanje vladavine Izraela nad Palestincima.

Organizatori bojkota tvrde da su postigli uspjeh i da je to odraz rastućeg protivljenja politici Vlade Izraela. Kampanja bojkota BDS pokrenuta je 2005. godine i poziva uz bojkot na povlačenje investiranja i sankcije protiv izraelskih kompanija, kulturnih institucija i univerziteta.

Aktivisti teže okončanju izraelske okupacije teritorija zauzetih u ratu 1967. godine i diskriminacije protiv izraelskih Arapa. Uz to pozivaju na pravo povratka miliona palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka u domove predaka iz kojih su pobjegli ili su oterani u ratu koji je izbio poslije stvaranja Izraela 1948. godine.

Oni se upoređuju sa antiaparthejd pokretom u Južnoj Africi. Izrael tvrdi da je cilj zapravo delegitimizacija i uništenje te zemlje. I dok je uticaj na ekonomiju Izraela skroman, kultura i obrazovanje su se pokazali kao lakša meta. Svaki umjetnik koji planira da nastupi u Izraelu može da da očekuje neku vrstu pritiska na društvenim mrežama da odustane.

Američka glumica Natali Portman, rođena Izraelka, i pjevačica Lord otkazale su pojavljivanje u jevrejskoj državi u posljednjim mjesecima, a Lana del Rej se pridružila toj listi 31. avgusta. Ona je na Tviteru objavila da odlaže dolazak dok ne bude mogla da nastupi i za izraelsku i palestinsku publiku.

Pjevačica nominovana za nagradu Gremi nije otvoreno podržala bojkot, a Portman je rekla da ga ne podržava. Ipak mnogi drugi uključujući Aerosmit, Rolingstonse, Madonu, Džastina Timberlejka i Džastina Bibera su nastupili u Izraelu posljednjih godina.

O festivalu Meteor izraelsko Ministarstvo za strategiju je reklo da je "samo malo" muzičara odustalo i da su oni žrtve huškanja i mržnjom ispunjenog plana pokreta bojkota Izraela.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije