Muzika

Legendarni Rodžer Voters pod istragom: Nosio nacistički kostim?

Legendarni Rodžer Voters pod istragom: Nosio nacistički kostim?
Foto: Printscreen/Youtube | Legendarni Rodžer Voters pod istragom: Nosio nacistički kostim?

BERLIN - Njemačka policija otvorila je istragu protiv bivšeg basiste "Pink flojda" jer je tokom nedavnog nastupa u Berlinu navodno nosio kostim koji liči na nacističku uniformu.

Na koncertu, održanom 17. maja u Mercedes-Benz Areni, Voters je nosio dugu kožnu jaknu i crvenu traku oko ruke na kojoj su bila dva crna ukrštena čekića na bijelom krugu, prenosi BBC.

Pored toga, on je u publiku uperio i lažni mitraljez.

U Njemačkoj je zabranjeno isticanje nacističkih simbola, zastava i uniformi, međutim njihovo isticanje je dozvoljeno iz umjetničkih i edukativnih razloga.

"Istragu vodimo zbog sumnje na podsticanje javne mržnje jer bi se odjeća koja se nosi na sceni mogla koristiti za veličanje ili opravdavanje nacističke vladavine, čime bi se narušio javni mir", rekao je portparol policije Martin Halveg.

On je dodao da je Votersov kostim podsjećao na uniformu SS oficira, kao i da će, nakon što se optužbe razmotre, predmet biti proslijeđen javnom tužiocu.

Sa druge strane, pojedini korisnici društvenih mreža istakli su da je muzičar istu odjeću nosio i na prethodnim nastupima, a simboli su slični onima koji se pojavljuju na kostimima u filmu "The Wall" iz 1982. godine, zasnovanom na istoimenom albumu Pink flojda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije