Muzika

Lidija Bojinović: Koncerti u Srbiji lične pobjede

Lidija Bojinović: Koncerti u Srbiji lične pobjede
Foto: D.Radović | Lidija Bojinović: Koncerti u Srbiji lične pobjede

BANJALUKA - Banjalučka violinistkinja Lidija Bojinović ostvaruje sve zapaženije uspjehe u svom umjetničkom djelovanju, a posljednji od njih bila su dva cjelovečernja solistička koncerta u Beogradu i Novom Sadu.

Ovi koncerti su održani u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, te u velikoj koncertnoj sali novosadske Gradske kuće, a Bojinovićeva je nastupala uz klavirsku saradnju renomirane pijanistkinje Natalije Mladenović, profesorice Fakulteta muzičke umjetnosti iz Beograda. Na oba koncerta su ove poznate koncertne dvorane, koje važe za neke od najznačajnijih u regionu i u kojima nastupaju umjetnici svjetskog renomea, bile ispunjene do posljednjeg mjesta. Bojinovićeva se na koncertima predstavila ozbiljnim i zahtjevnim programom sastavljenim od kompozicija Johana Sebastijana Baha, Antonina Dvoržaka, Sergeja Prokofjeva i Henrika Vjenjavskog, a njene virtuozne izvedbe su bile ispraćene dugotrajnim aplauzima.

"Za mlade umjetnike iz Republike Srpske je veliki uspjeh da nastupe na tako važnim koncertnim scenama u Srbiji i na taj način ravnopravno učestvuju u kreiranju muzičkog života regiona, predstavljajući mladu i u posljednje vrijeme sve aktivniju koncertnu scenu u RS", rekla je Bojinovićeva.

Ona je priznala da je imala tremu, ali i da je imala sjajnu motivaciju za dobro predstavljanje, s obzirom na brojnost zainteresovane publike i ispunjenost obje sale skoro do posljednjeg mjesta.

"Mislim da mladim umjetnicima nedostaje više koncerata, više prostora i prilika za predstavljanje, za spoznavanje samih sebe i učenje kroz koncertne aktivnosti. Ponosna sam na ovaj veliki korak i ove dvije lične pobjede, jer stati na ove pozornice i svirati ovakav repertoar pred meni nepoznatom publikom, koja pritom ima i veliku ponudu kulturnih programa, a samim tim i veliki prostor za usporedbu, zahtijevalo je mnogo hrabrosti", kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije