Muzika

Lidija Bojinović: Inspiraciju crpim iz stvari koje su sad "na čekanju"

Lidija Bojinović: Inspiraciju crpim iz stvari koje su sad "na čekanju"
Foto: N.N. | Lidija Bojinović: Ne znam da li će klasična muzika biti prioritet

BANJALUKA - Lidija Bojinović je violinistkinja iz Banjaluke čija je izvođenja imala priliku da sluša domaća, ali i regionalna publika, sve dok zbog pandemije virusa korona nisu zaustavljene sve aktivnosti, pa tako i one koncertne.

Održala je Bojinovićeva koncerte u Republici Srpskoj, ali i u velikoj koncertnoj dvorani "Zadužbine Ilije Kolarca" u Beogradu, a kada sve prođe, u razgovoru za "Nezavisne" priznaje da očekuje što brži i uspješniji povratak svojim aktivnostima.

"Vrijeme u izolaciji provodim baveći se stvarima koje i inače radim, sviram violinu, čitam knjige, gledam filmove, ali i istražujem neke novine, za mene je to kuvanje, na primjer. Moram priznati da zbog 'viška' slobodnog vremena uspijevam i dosta da odmaram i da se opustim, što mislim da nam svima nedostaje u ovim modernim, užurbanim vremenima, da gledam emisije i serije za koje obično ne bih imala toliko vremena ili koncentracije", rekla je Bojinovićeva i dodala da joj je to u početku bilo pomalo neobično, jer je navikla na prilično popunjen raspored.

Za razliku od mnogih, ova violinistkinja iskreno priznaje da je očekivala da će imati više ideja i inspiracije za stvaranje, što se u početku ovog perioda ispostavilo kao tačno, ali nakon više od mjesec dana vanrednih okolnosti, osjeća mali nedostatak inspiracije, posebno jer inspiraciju inače crpi iz svega onoga što je sada "na čekanju".

"Mog posla, rad sa studentima, jedna je od najinspirativnijih stvari za mene kao muzičara i, mada se nastava i sada odvija preko interneta, kontakt uživo je nezamjenjiv, društvenih kontakata, vanjskog svijeta, saradnje sa kolegama, putovanja, javnih nastupa… Veoma se radujem povratku na scenu, to će biti najveća motivacija da se ponovo svim svojim kapacitetima posvetim violini", istakla je ona.

Kaže da joj nastupi pred publikom mnogo nedostaju jer razmjena energije koja se dešava između umjetnika i publike tokom bilo kojeg koncerta, predstave, performansa je nešto što se ne može porediti sa bilo kojom drugom energijom ili fenomenom.

"Svi koji se bave javnim nastupima ili koji redovno prate ovakva dešavanja znaju kakav je to osjećaj. Nema sumnje da će biti negativnih posljedica, već sad ih ima.  Pitanje je kolike će biti njihove razmjere i koliko dugo ćemo se od njih oporavljati. Trenutno ne mogu ni da pretpostavim, ali se nadam da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali prije ove pandemije i napredovati dalje - optimistična sam", kaže ona.

Klasična muzika, nažalost, kod nas i prije ove pandemije nije imala poziciju kakvu zaslužuje, a Bojinovićeva napominje da joj je u ovom trenutku teško da bilo šta pretpostavi ili prognozira šta će se dešavati kada sve ovo prođe.

"Pozicija klasične muzike kod nas nije baš bila zavidna ni prije ove krize, pa zbog toga ne znam koliko će biti prioritetna u 'procesu oporavka' nakon pandemije, ali se iskreno nadam da ćemo poslije ovakve krize svi biti svjesniji značaja umjetnosti, njenog benefita u svim segmentima naših života, te da ćemo se podupirati na putu oporavka i razvoja kulturnog života Republike Srpske", dodala je Bojinovićeva.

S obzirom na to da je zaposlena i kao asistent na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, ova violinistkinja je govorila i o trenutnom načinu održavanja nastave na daljinu.

"Ovaj vid predavanja nam omogućava da održimo kontakt sa studentima, da se procesi koje smo započeli ne zaustave potpuno i da napredak bude prisutan i u ovim nesvakidašnjim okolnostima, ali, kao što sam već spomenula, taj 'živi' kontakt je ipak nezamjenjiv, i za studente, i za predavače. Mnogo je lakše i ugodnije raditi uživo, drugačiji je osjećaj, koncentracija je veća, a čini mi se da je i napredak brži", rekla je ona i dodala da o kvalitetu zvuka i slike koji su im neophodni da bi zamijenili, odnosno nadomjestili, istinski zvuk klasičnih instrumenata i sve detalje koje inače uživo uočavaju, ne treba ni da govori.

"Još ne raspolažemo takvim tehnologijama, ali čak i kada nam one budu dostupne kao neke kojima se trenutno služimo i koje nam značajno pomažu i olakšavaju svakodnevni život, pravi živi kontakt će ipak imati svoj značaj, svoju čar i, vjerujem, davati bolje rezultate", zaključila je ona.

Izrazila je nadu da će ponovo stati na noge, te da ćemo konačno dobiti i jednu javnu instituciju koja se bavi klasičnom muzikom, prvu te vrste u Republici Srpskoj, za šta se Banjalučka filharmonija zalaže već deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije