Muzika

Lizaveta Bormotova oduševila Trebinje

Lizaveta Bormotova oduševila Trebinje
Foto: Vesna Duka | Lizaveta Bormotova oduševila Trebinje

TREBINJE - Mlada pijanistkinja iz Bjelorusije Lizaveta Bormotova, koja trenutno živi i radi u Austriji, ali se njene turneje uspješno odvijaju širom Evrope, u Rusiji, Bjelorusiji, Brazilu i SAD, nastupila je u Trebinju, u okviru manifestacije kojom se obilježava sedam decenija postojanja Muzičke škole Trebinje.

Pijanistkinja sa izuzetnim talentom i muzičkim obrazovanjem koje je, nakon Koledža Gnesinih i završene Moskovske konzervatorije Čajkovskog, nastavila sa tri magistrature u Beču - koncertna pijanistkinja, koncertmajstor i pijanista u kamernim ansamblima, a danas je jedan od vodećih koncertmajstora svjetski poznatog Salcburškog festivala, kao i u postavkama operskih spektakala Bečke državne opera, svoj raskošni talenat je pokazala i trebinjskoj publici.

Koncertom koji je trajao više od jednog sata, Bormotov je, kao i u svom sveukupnom  umjetničkom izrazu, spojila najbolje karakteristike ruske i evropske izvođačke tradicije.

“Ja dolazim iz Bjelorusije, studirala sam dugo u Moskvi, a onda sam se nastavila usavršavati u Austriji, gdje sada i živim, pa sam i ovaj program pripremila tako da prikažem jedan kolaž muzike koja potiče iz tih zemalja, tako da sam počela Ludvikom Van Betovenom, pa malo nastavila Žan Klodom Debisijem, zatim ruskom kompozicijom, a sve to se publici jako sviđa”, kazala je Bormotova.

Kritike koje govore o njenoj sposobnosti izvođenja muzike koju besprijekorno kombinuje sa, kako kažu poznavaoci “detaljnim, promišljenim pristupom muzičkom tekstu djela”, ona prihvata kao komplimente i dodaje da se trudi da svaki put izvođenje bude bolje i originalnije.

Nastup pred trebinjskom publikom u Kulturnom centru, gdje ju je dočekao novi koncertni "Stenvej" klavir, prijatno ju je, kako je i sama kazala, iznenadio tako dobar instrument.

"Moji prijatelji u Trebinju su mi svakako kazali da ovdje ima taj instrument, ali sam svejedno bila prijatno iznenađena i spremna da na njemu izvedem jako interesantne muzičke kompozicije", pojasnila je ona.

Prijatno je bila iznenađena i gostoprimstvom i samim gradom Trebinjem, u kojem je, kako kaže, prvi put i, nakon šetnje i upoznavanja sa onim najbitnijim znamenitostima, ostala je oduševljena.

"Ljudi su vrlo srdačni i otvorenog srca, hrana je jako dobra, o čemu sam se prethodno upoznala i na Guglu, mada, uživo, ovo sve izgleda dosta ljepše i nadam se da ću se ponovo vratiti u ovaj divni grad koji, kako sam upoznata, ima jako dobrih muzičkih festivala, naročito ljeti, a na njima učestvuju poprilično poznata imena iz svijeta muzike", istakla je ova mlada i vesela muzičarka.

Upoznata je i sa “Music & More SummerFest” koji se svakog ljeta u posljednjih pet godina odvija u Trebinju i okuplja muzičare iz cijelog svijeta, tako da ne bi imala ništa protiv da i ona bude među njima.

“Kada je u proljeće ovako lijepo - pretpostavljam da je ovdje ljeti još ljepše, jer gradić je prelijep, nije daleko od mora, a okolo su planine, tako da ovdje nisu samo muzičke mogućnosti velike, već sve ovo skupa daje izuzetne inspiracije”, kazala je na kraju kroz osmijeh Bormotova.

Zadovoljstvo da prisustvuju ovakvom koncertu, na koji je ulaz bio besplatan, trebinjskoj je publici priuštila direktorica Muzičke škole Duška Babić, jer je Bormotova stigla u Trebinje zahvaljujući njihovom prijateljstvu, što je bio slučaj i u ranijim koncertima u čast obilježavanja 70 godina postojanja Muzičke škole Trebinje.

"Sve su to pokoloni našoj školi i našem gradu, što je za nas veliki uspjeh – da pokažemo barem djelić svjetske umjetnosti i ovdje našoj publici", kazala je Babićeva.

Pijanistkinja Lizaveta Bromotova je, između ostalog, profesor klavira na Gustav Mahler Privatuniversität für Musik u Klagenfurtu, a laureate je nekoliko međunarodnih takmičenja (Rim, Sarajevo, Beč i drugi), kao i dobitnica nekoliko međunarodnih stipendija za talentovane izvođače.

Jedan od bečkih muzikologa je vrlo slikovito opisao umjetnost Lizavete Bormotove nakon što je prisustvovao njenom nastupu u koncertnoj dvorani Bezendorfer bečkog Muzikferajna:

‘Za klavirom je te večeri bio majstor-muzičar, koji je imao sve: i nježnu dubinu ‘tuše’, i tehnički najkompleksnije pasaže, i gustu teksturu akorda, i dramatičnu izrazitost "klavirskih monologa".

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije