Muzika

Magi Stefanović bila ozbiljna umjetnica i autentični junak

Magi Stefanović bila ozbiljna umjetnica i autentični junak
Foto: Arhiva | Magi Stefanović bila ozbiljna umjetnica i autentični junak

BEOGRAD - Muzičarka Margita Stefanović (1959-2002) bila je izuzetna ličnost i ozbiljna umetnica, značajan član benda Ekatarina Velika, ocijenili su večeras autori izložbe fotografija "Magi - Kad krenem ka" Zorica Kojić i Dragan Ambrozić.

Kojić je rekla Tanjugu da je Stefanović postala članica grupe Katarina II, kasnije Ekatarina velika (EKV), jer je kao "izuzetna ličnost bila kontrapunkt" gitaristi i pjevaču Milanu Mladenoviću (1958-1994) i basisti Bojanu Pečaru (1960-1998).

Prema njenim riječima, Mladenović je "sa svojom erudicijom tražio isto tako izuzetnu ličnost, da zajedno stvore muziku koja je bila samo u njegovoj fantaziji".

"Kada se pojavila Magi sa svojim znanjem, virtuozitetom i osetljivošću nastala je konačno prava EKV", ocijenila je Kojić.

Izložba "Magi - Kad krenem ka" otvorena je u petak na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” i predstavlja ličnost Stefanović kroz 113 fotografija Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva.

Fotografije pokrivaju razdoblje prije ulaska Stefanović kao klavijaturistkinje u Katarinu II 1982, do poslednjeg albuma EKV “Neko nas posmatra” iz 1993. godine.

Istakavši da ne smatra, kao neki, da su članovi EKV bili poročni, Kojić je dodala da "na kraju neki intimni detalji pripadaju vlastitom životu", i željeli su da izložba "ostane u okviru dostojanstva pojedinih članova".

Kojić je istakla da je Stefanović "vrlo dostojanstveno do posljednjih dana vodila svoj život".

"Nosila je svoj krst da nikog nije uznemiravala. Sa mnogo ljubavi i dostojanstva prema svojoj okolini je živela i radila, i zaista je zaslužila da je pamtimo kao divnu ličnost", navela je Kojić.

Ambrozić je dodao da je Margita Stefanović "bila fantastična umetnica", a izložba je pokušaj da vrate "Beogradu jednu autentičnu junakinju, koja je zadužila generacije muzičara i mladih koji odrastaju uz tu muziku".

Prema njegovim rečima, izbložba je pokušaj da podsjete na njen autentičan glas i da je predstave "onakvom kakva je bila kroz izgled i pokret".

           

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije