Muzika

Majstori gitare okupljeni na Zlači

Majstori gitare okupljeni na Zlači
Foto: Ilustracija | Majstori gitare okupljeni na Zlači

TUZLA - U prirodnom ambijentu Eko-zone Zlača, kod Banovića, počela je Ljetna škola gitare "Prst", koju vode Sanel Redžić, Denis Azabagić i Predrag Stanković. Iz BiH, regije i prvi put Ruminije došlo je 20 učesnika željnih znanja.

Sanel Redžić iz Tuzle, gitarista svjetskog glasa, dugo vremena je razmišljao kako da organizuje ovakvu jednu školu, jer on je svoj uspjeh stekao na teži način - u doba kad nije bilo škola gitare, već samo festivali. Odlučio se za prirodni ambijent Zlače i maksimalnu posvećenost svakom učesniku. Smatra da BiH ima dosta talentovane djece.

"Ja sam predavao širom svijeta, u Evropi, Aziji, Americi, Meksiku, Južnoj Americi, tako da znam da su na ovim našim prostorima djeca kao spužve. Kada im nešto kažete, automatski to upijaju. Imamo veoma talentovanu djecu", kazao je Redžić. Jedno od te djece je i trinaestogodšnji Luka Džalto iz Čapljine.

"Pokazuju nam mnogo stvari i daju nam puno savjeta. Puno vježbamo, ali se i igramo, zabavljamo i družimo. Vježba se mnogo i puno ću naučiti iz ove ljetne škole", rekao je Luka.

"Predrag Stanković, profesor gitare, istakao je da su doveli vrsnog Sanela Redžića i Denisa Azabagića, koji na brojnim koncertima u svijetu pokazuju svu vrijednost ovog istrumenta.

"Klasična gitara se samo tako zove. Na njoj se može svirati dosta toga. Od renesansne muzike, barokne, klasične, moderne. U zadnje vrijeme sviramo latinoameričke kompozicije", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije