Muzika

Majstorska radionica Jasne Đurović za mlade pijaniste u Banskom dvoru

Majstorska radionica Jasne Đurović za mlade pijaniste u Banskom dvoru
Foto: Ustupljena fotografija | Majstorska radionica Jasne Đurović za mlade pijaniste u Banskom dvoru

BANJALUKA - U Vijećnici Banskog dvora u subotu i nedjelju održaće se peta jubilarna majstorska radionica za mlade pijaniste osnovnih i srednjih muzičkih škola pod nazivom "Viva La Musica".

Kako je saopšteno iz Banskog dvora, radionicu će, kao i do sada, voditi banjalučka pijanistkinja i muzički pedagog Jasna Đurović.

"Cilj radionice je omogućiti mladim pijanistima razvoj tehnike i interpretacije te ukazati na načine vježbanja koji daju bolje rezultate. Svaki polaznik će imati jedan ili dva individualna časa, u zavisnosti od broja prijavljenih. Polaznici koji budu izabrani treba da pripreme jedno ili više djela iz klavirske literature. Završni koncert i dodjela diploma biće održani 5. februara u 18 časova u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, a na koncertu će nastupiti najtalentovaniji i najuspješniji polaznici", javljeno je iz Kulturnog centra Banski dvor.

Jasna Đurović je rođena u Banjaluci, gdje je završila osnovno muzičko obrazovanje u klasi profesorice Branke Kuzmanović, a srednju muzičku školu u Zemunu u Muzičkoj školi "Kosta Manojlović", u klasi profesorice Tanje Jablanović.

Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci 2002. godine, u klasi profesorice Nevene Popović. Bila je stipendista Fonda "Petar Kočić", koji se dodjeljuje studentima sa najvišim prosjekom ocjena. Nastupala je kao solista i u kamernim sastavima u toku studija.

Održala je solistički koncert u Narodnom pozorištu Republike Srpske (2002. godine), koncert klavirskog dua sa koleginicom Dijanom Zrnić u Vijećnici Banskog dvora 1999. godine, a 2021. klavirski duo "The Wolves", kojeg čine Jasna Đurović i Borko Milojković iz Beograda, održao je cjelovečernji koncert u Banskom dvoru. U toku studija snimala je djela Edvarda Griga i Sergeja Rahmanjinova za potrebe Radio-televizije Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije