Muzika

Mala scena Kastela premala za veliki jubilej Riblje čorbe

Mala scena Kastela premala za veliki jubilej Riblje čorbe
Foto: Radivoje Pavičić | Mala scena Kastela premala za veliki jubilej Riblje čorbe

Legendarna srpska rok grupa Riblja čorba otvorila je koncert na banjalučkoj tvrđavi Kastel pjesmom "Oko mene", večeras oko 22:15 časova.

Uslijedili su hitovi, i rok klasici, "Ja ratujem sam", "Radiću šta god hoću", "Odlazak u grad".

Nakon četiri pjesme, Bora se obratio publici, rekavši da je i torta večeras pripremljena za slavlje. Torta je, potom, stigla, a publici se jer je došla u velikom broju, zahvalio i Zoran Đurić, organizator koncerta i vođa "Kvin estrade".

Gužve pred sami koncert i redovi koji su se protezali do kioska kod banjalučke Tržnice, govore da mala scena tvrđave Kastel nije mogla da primi sve zainteresovane za veliki jubilej popularnih rokera.

Iako u avgustu ove godine grupa puni 46 godina neprekidnog postojanja na sceni, koncert koji organizuje "Kvin estrada", nosi naziv "Prvih 45", sa aluzijom na nevjerovatnih četiri i po decenije postojanja Riblje čorbe.

Foto:Radivoje Pavičić
Foto:Radivoje Pavičić

Današnji sastav Riblje čorbe čine: Borisav Bora Đorđević (vokal), Miroslav Milatović Vicko (bubnjar), Vidoja Božinović Džinžer (gitarista), Nikola Zorić (klavijaturista), Ivan Stanković Ivke (bas gitarista) i Jovan Jeftić Joca Zmaj (prateći vokal).

Iza Riblje čorbe je 20 studijskih i osam živih albuma. 

Iako je bend snimio i album "Njihovi dani" 1996. godine, izdanje je objavljeno pod imenom Bore Đorđevića, jer su na istom tekstovi direktno prozivali tadašnju vlast u Srbiji i režim Slobodana Miloševića. Miljenici režima nisu bili ni u socijalističkoj Jugoslaviji, kada je Bori suđeno zbog pjesme "Crni mercedes", snimljene na izdanju "Bora priča gluposti". Stoga su im mnogi ljubitelji zamjerili, jer su prije šest godina svirali na mitingu Srpske napredne stranke. Bora i grupa su gubili obožovaoce u republikama bivše Jugoslavije i devedesetih godina prošlog vijeka, kada je na početku ratnih sukoba, frontmen Riblje čorbe otvoreno stao na stranu svoga naroda. 

Ipak i pored svih sukoba sa neistomišljenicima, režimima, ideologijama, Bora i Riblja čobra i danas imaju armiju obožavalaca na cijelom prostoru bivše Jugoslavije i u dijaspori.

Šta više, Čorba je, u neku ruku odavno porodični bend za koji važi slogan Politikinog zabavnika "od 7 do 107". To su potvrdili i najnovijim koncertom u Banjaluci, jer su se u publici vidjeli ljudi svih generacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije