Muzika

Malešević: Kulturno-umjetnička društva čuvaju tradiciju našeg naroda

Malešević: Kulturno-umjetnička društva čuvaju tradiciju našeg naroda
Foto: Srna | Malešević: Kulturno-umjetnička društva čuvaju tradiciju našeg naroda

Ministar porosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević zahvalio je svim kulturno-umjetničkim društvima koja širom Srpske organizuju manifestacije koje čuvaju tradiciju i kulturu i okupljaju mlade ljude.

Malešević je večeras prisustvovao završenoj večeri 12. Petrovdanskog sabora folklora u Brezik Lamincima, kod Gradiške, gdje je u toku dvije večeri nastupilo 26 društava iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske.

"U Brezik Lamincima se već 12 godina organizuje Petrovdanski sabor folklora, a to je potvrda da postoji grupa entuzijasta okupljenih u Kulturno-umjetničkom društvu /KUD/ `Dukati`, koji su se odrekli svog slobodnog vremena radi očuvanja tradicije, jer vole naš folklor i žele da ga održe i prenesu na mlade ljude", rekao je Malešević.

Predsjednik KUD-a "Dukati" Ranko Cumbom, koji je i organizator ovog sabora, rekao je da je njegova najveća vrijednost u tome što okuplja omladinu i pruža im mogućnost da se druže i njeguju svoj kulturni identitet.

Predsjednik Udruženja žena "Breza" iz ovog mjesta Tanja Marković rekla je da su članice udruženja bile zadužene da organizuju gastro-fest i izložbu suvenira, gdje su tradicionalna jela izložile žene iz Brezik Laminaca, Ribnika i Banjaluke, a suveniri i ručni radovi predstavljeni su na deset štandova.

Markovićeva je istakla da žene iz Brezik Laminaca vole da spremaju jela za gastro-izložbe i takmičenje, te da preferiraju zdravu i tradicionalnu hranu i na svojim trpezama.

Pokrovitelj 12. Petrovdanskog sabora folklora je opština Gradiška, a manifestacija je dio programa "Gradiškog ljeta 2018".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije