Muzika

Mali podvig za veliko uživanje uz Beogradsku Filharmoniju

Mali podvig za veliko uživanje uz Beogradsku Filharmoniju
Foto: N.N. | Mali podvig za veliko uživanje uz Filharmoniju

BANJALUKA - Nakon rekordnog broja nastupa za vrijeme Prvog filharmonijskog festivala, Beogradska filharmonija nastavlja s koncertima 25, 26. i 27. februara od 19 časova u sali ove filharmonije.

Nikola Ćirić, jedan od najmlađih filharmoničara, prirediće svojevrsni podvig svirajući tri večeri zaredom kao solista na ovom zahtjevnom instrumentu. Izvešće Mocartov Koncert za hornu i orkestar br. 2, kompoziciju prepunu vedrine i humora.

"Biće ovo mali podvig na horni, ali veliko uživanje. Iako sam uvek uzbuđen kad nastupam kao solista, poseban osećaj je kad sviram među svojima i sa svojima. Posebno sam srećan zato što je ova kompozicija puna humora, Mocart je na partituri pisao smešne komentare zadirkujući svog prijatelјa kome je posvetio koncert. Delo sadrži obilјe muzičkih šala pa čak i Mocartovih aludiranja na oduvek prisutne kikseve na horni. Nadam se da ćemo se svi zabaviti, jer je mnogo važno da zadržimo vedrinu", rekao je hornista Nikola Ćirić.

Koncert predvodi Valentin Egel, filharmonijskoj publici poznat sa Dirigentskog foruma, njemačkog programa za mlade dirigente kome se Beogradska filharmonija pridružila kao partner 2017. godine. Karijera njemačkog dirigenta nastavila se u regionu tako što je danas na poziciji muzičkog direktora Simfonijskog orkestra u Rijeci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije