Muzika

Marija Pilipović za "Nezavisne": Veliki koncert UNIBL kruna završetka akademske godine

Marija Pilipović za "Nezavisne": Veliki koncert UNIBL kruna završetka akademske godine
Foto: Anja Korićanac | Marija Pilipović za "Nezavisne": Veliki koncert UNIBL kruna završetka akademske godine

BANJALUKA - Godišnji koncert Univerziteta u Banjaluci (UNIBL) pod nazivom "Poklon Republici" biće održan 17. juna u 21 čas u Univerzitetskom gradu, na platou Filozofskog fakulteta, a ulaz je slobodan.

Na ovom koncertu, kojim se obilježava završetak nastave u akademskoj 2023/2024. godini i Svjetski dan muzike, nastupiće oko 80 izvođača Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Simfonijskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

"Koncert organizuje Univerzitet u Banjaluci u cilju promocije svojih aktivnosti, ali i u cilju promocije Akademije umjetnosti UNIBL i njenih studenata. Osnovna ideja organizatora je bila da se povodom kraja akademske godine pokloni muzički program koji će na drugačiji način krunisati akademsku godinu, te se kroz rad studenata Akademije organizovao jedan umjetnički program", rekla je Marija Pilipović, prodekan za nastavu i studentska pitanja Akademije umjetnosti UNIBL, u razgovoru za "Nezavisne novine".

Dodala je da je koncert drugačije koncepcije od onoga na šta smo navikli kada je riječ o Akademiji umjetnosti.

"Saradnja sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada datira od prije nekoliko godina, pojedinačno sarađujemo sa solistima, ali i sa dirigentima. Ideja ovog godišnjeg koncerta je da svake godine ugostimo neku drugu kulturnu instituciju iz oblasti muzike, koja će na neki način upotpuniti koncert", izjavila je Pilipovićeva.

Ona je navela da je ovo jedan drugačiji, savremen pristup, u kojem Akademija umjetnosti želi da izađe iz prostorija fakulteta, pa će se tako koncert održati na otvorenom ispred platoa Filozofskog fakulteta u Univerzitetskom gradu.

"Simfonijski orkestar Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, pod dirigentskim vođstvom Mikice Jevtića, zajedničkim  snagama će omogućiti da realizujemo jedan ovako veliki projekat. Iz Novog Sada dolaze ljudi koji su na instrumentima koji su nama deficitarni", kazala je Marija Pilipović.

Pored Mikice Jevtića, koncertom će dirigovati Branka Radošević Mitrović i Dušan V. Urošević iz Akademije umjetnosti UNIBL.

"Repertoar je osmišljen da bude prijemčiv široj publici. Misao vodilja je bila da se spoje muzika i film. Klasična muzika je korištena u brojnim scenama nama poznatih filmova, ali isto tako i muzika koja je pisana za neka najpoznatija ostvarenja domaćih i stranih filmova", rekla je Pilipovićeva.

Pojašnjava da će publika imati priliku da čuje interesantan repertoar filmske muzike sa nekoliko iznenađenja.

"Filmska muzika nosi jedno bogatstvo zvuka, izuzetno puno interesantnih zvučnih efekata, tako da će publika moći da čuje poznate melodije 'Imperijalni marš', 'Igru prijestola', muziku iz filma 'Otpisani', mnogobrojne jako poznate muzičke numere", izjavila je Pilipovićeva.

Ona je dodala da će koncert donijeti i jednu zanimljivu binu sa osvježavajućim zvukovima elektronske muzike, namijenjenu prvenstveno mlađoj publici, ali i svim ljubiteljima elektronskog zvuka.

"Ta bina će biti spoj savremenog i klasičnog. U goste dovodimo DJ-a Mladena Tomića, koji će spojiti elektronski zvuk sa zvukom simfonijskih orkestara. Mladen Tomić je umjetnik koji je poznat u svijetu, a saradnja s njim će pokazati sve mogućnosti Simfonijskog orkestra da izađe iz okvira klasične muzike i ponudi nešto novo", kazala je Pilipovićeva.

Navela je da je element sa DJ-em dodatni pokazatelj da muzika, bez obzira na stil, može da se poveže i uklopi, te da je bitno da se uvijek zadrži kvalitet.

"Za koncert su, pored muzičkog smjera, angažovani i studenti drugih smjerova Akademije umjetnosti UNIBL. Studenti Likovnog odsjeka su osmislili kampanju za čitav koncert, a studenti Dramskog odsjeka su osmislili animaciju koja će sve vrijeme pratiti muziku kroz projekcije na ekranima i na fasadi Filozofskog fakulteta, čime taj vizuelni element spajamo sa muzikom u nadi da će upotpuniti i obogatiti sadržaj", pojasnila je Pilipovićeva.

Ona je dodala da je za studente Akademije umjetnosti UNIBL ovo interesantna prilika da sviraju u orkestru koji će brojati oko 80 članova.

"Studenti nemaju svaki dan ovakve prilike. Oni se već duže vrijeme pripremaju za ovaj koncert, trud i rad će biti krunisani ovim velikim koncertom, gdje će i publici moći da pokažu da mogu da stanu rame uz rame sa profesionalcima, koji se desetinama godina aktivno bave ovim pozivom", dodala je Pilipovićeva.

Navela je da Univerzitet u Banjaluci kroz ovaj program želi da pokaže sve  kapacitete koji su građeni unazad nekoliko desetina godina.

"Želimo da se sav naš rad predoči publici, da se vidi da je ovo predivan dio grada sa velikim kapacitetima, koji pored obrazovanja nudi i izuzetno dobar popratni sadržaj koji svaki od fakulteta organizuje unutar svoje jedinice. Dobra je stvar što UNIBL želi da ovaj godišnji koncert postane jedna tradicija koja će da bude nova inspiracija i kulturno-umjetnički program kojim se kruniše završetak akademske godine", zaključila je Pilipovićeva za "Nezavisne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije