Muzika

Marković za "Nezavisne": Muzika pomaže da se prebrodi teška situacija

Marković za "Nezavisne": Muzika pomaže da se prebrodi teška situacija
Foto: N.N. | Marković za "Nezavisne": Muzika pomaže da se prebrodi teška situacija

BANJALUKA - Koncertom Sonje Marković, pijanistkinje, i Lidije Paulin, violončelistkinje, večeras će, od 20 časova, u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor biti otvorena nova sezona kulturnih događaja u ovoj instituciji.

Koncert će biti održan u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, a broj mjesta će biti ograničen uz obavezno nošenje maski i dezinfekciju ruku na ulazu.

Nagrađivane umjetnice Sonja Marković i Lidija Paulin pokazaće publici Banskog dvora svoje muzičko umijeće na violončelu i klaviru pažljivo biranim repertoarom koji nemamo priliku često čuti.

"Kompozicije koje smo odabrale čine vrlo moderan repertoar klasične muzike i ne izvode se često, pogotovo ovdje na našim prostorima, pa je samim tim ovakav repertoar atraktivan za publiku. Na repertoaru su djela Kodalja, Papandopula i Miaskovskog - radi se o cikličnim djelima", izjavila je Sonja Marković u razgovoru za "Nezavisne".

S obzirom na trenutnu situaciju i pandemiju virusa korona, Markovićeva ističe da im mnogo znači što imaju priliku da nastupaju pred publikom.

"Mnogo nam znači to što nastupamo, a sve zahvaljujući direktoru Banskog dvora Mladenu Matoviću, koji je za vrijeme pandemije imao besprijekornu koncertnu sezonu uz poštovanje svih epidemioloških mjera", rekla je Markovićeva.

Ona ističe da muzika oplemenjuje čovjeka u svakom pogledu i pomaže da se prebrodi ova trenutna situacija u kojoj se nalazimo, jer nas tjera na neki način da se vratimo sebi i duhovnim vrijednostima.

Sonja Marković zaposlena je kao profesor klavira u Osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi u Trebinju, a njeni učenici su takođe prepoznati kao perspektivni mladi umjetnici na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

"Nastava u muzičkim školama održava se normalno uz poštovanje epidemioloških mjera. Trudim se da održim motivaciju učenika uz pomoć online takmičenja i seminara, a takođe pravimo ciljeve koji nisu kratkoročni, jer se nadamo da pandemija neće još dugo potrajati", objasnila je Markovićeva.

Koncert u Banskom dvoru nije prvi zajednički nastup ovog skladnog dueta. Markovićeva i Paulinova su još u toku doktorskih umjetničkih studija na FMU Beograd, u klasi profesora Ladislava Mezeija, zajedno sa koleginicom Sonjom Vojvodić, koja je svirala violinu, osvojile brojne nagrade, a ovaj trio bio je pobjednik takmičenja: "Davorin Jenko" u Beogradu, Festival slovenske muzike u Beogradu, Festival talenata Sremski Karlovci, Republičko takmičenja kamerne muzike u Beogradu, "Konstantin Veliki" u Nišu te "Viva musica" u Herceg Novom.

Lidija Paulin je od 2014. godine do danas sa orkestrom Sarajevske filharmonije odsvirala više od 130 koncerata i oko 80 opera i baleta, od kojih se najviše ističu koncerti gdje je vodila dionicu violončela sa brojnim solistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije