Muzika

Međunarodno muzičko takmičenje "Uroš Pešić" 15. i 16. marta u Banjaluci

Međunarodno muzičko takmičenje "Uroš Pešić" 15. i 16. marta u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Međunarodno muzičko takmičenje "Uroš Pešić" 15. i 16. marta u Banjaluci

BANJALUKA - Drugo međunarodno muzičko takmičenje "Uroš Pešić" održava se 15. i 16. marta u koncertnoj sali Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci, a u organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološkog društva Republike Srpske.

"Učesnici takmičenja su mladi umjetnici, učenici srednjih muzičkih škola, te studenati muzičkih Fakulteta i Akademija iz zemlje i regiona u disciplinama Gudački instrumenti - violina, viola, violončelo, kontrabas i kamerna muzika", navodi se u saopštenju organizatora.

Dalje pojašnjavaju da je stručni žiri koji će ocjenjivati prijavljene takmičare sastavljen od profesora Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, te Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu: mr Marija Jokanović, Profesor Mateja Marinković, mr Marko Josifoski, dr Slobodan Gerić, mr Nemanja Marjanović, mr Milutin Mladenović, mr Biljana Jašić, mr Marija Pilipović, Milana Smiljanić ma, Lidija Bojinović ma, mr Ivan Otašević, te renomirana profesorka violine iz JU Muzička škola I i II stupnja iz Mostara, prof. Ana Pranjković, te profesori JU Umjetničke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke, prof. Jovanka Roćenović, prof. Dalibor Slavnić i prof. Dragan Petrović.

"Prošlogodišnje prvo međunarodno otvoreno Muzičko takmičenje 'Uroš Pešić' održano je sa učešćem učenika završnih razreda srednjih muzičkih škola te studenata Muzičkih Akademija i Fakulteta iz zemlje i regiona, u potpunosti je ispunilo zadate ciljeve Organizacionog tima, koji su podrazumijevali izbor najboljih interpretacija u kategorijama Gudački instrumenti i Kamerna muzika", pojašnjeno je u saopštenju.

U kategoriji Gudačkih instrumenata je pobijedila violinistkinja Veronika Mona Bogić iz Beograda, koja će sa pobjednicima u kategoriji Kamerna muzika, Triom "Modesto" iz Banjaluke, održati koncert u Kulturnom centru Banski dvor 16. marta. 

"Na zadovoljstvo Organizacionog tima, na ovogodišnjem takmičenju broj prijavljenih kandidata iz zemlje i regiona je značajno povećan, te se  takmičenje održava u dva takmičarska dana. Studenti i učenici Akademija, Muzičkih fakulteta i muzičkih škola će se međusobno takmičiti pred stručnim žirijem u želji za osvajanjem brojnih nagrada, među kojima su vrijedna profesionalna oprema čuvene muzičke kuće 'Tarisio' iz Beograda. Posebnu nagradu takmičenja, koju dodijeljuje Kulturni centar Banski dvor - organizaciju i realizaciju cjelovečernjeg koncerta u velikoj koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u sezoni 2023/2024, osvojiće pobjednici - laureati kategorija Gudački instrumenti i Kamerna muzika. Na spremnosti da dodijeli ovu vrijednu nagradu se zahvaljujemo Kulturnom centru Banski dvor koji se uvijek  aktivno uključuje u sve značajne kulturne manifestacije u Banjoj Luci, konstantno podižući ljestvicu kvaliteta realizacije koncertnih aktivnosti", navedeno je iz organizacije takmičenja.

Takmičenje "Uroš Pešić" nosi ime jednog od najpoznatijih i svakako najaktivnijeg profesora  u regionu, koji je ostavio neizbrisiv umjetnički i pedagoški trag u muzičkim krugovima Banjaluke kao vrhunski pedagog.

Profesor Uroš Pešić je predavao prvoj klasi studenata violine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci od njenog osnivanja na kojoj je prvi  realizovao nastavu violine, metodike violine i danas nema profesora, studenta i učenika u Banjaluci koji nije neposredno ili posredno učio umjetnost sviranja violine kod profesora Uroša Pešića. Nastavu predmeta Violine, Metodike violine i kamerne muzike je realizovao na muzičkim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Prištini, Cetinju, ali i u muzičkoj školi za talente u Ćupriji, muzičkim školama Srbije i regiona, te je održavao stručna predavanja i majstorske radionice za mlade umjetnike.

Njegova bogata koncertna karijera podrazumijevala je nastupe na gotovo svim kontinentima i saradnju sa svim velikim svjetskim muzičarima. Tako raskošna i bogata biografija, njegova posvećenost muzici, istrajnost i ljubaznost, te razumijevanje i pažnja koju je poklanjao svakom studentu u Banjaluci i na ostalim fakultetima na kojima je održavao nastavu obavezala nas je da ovo takmičenje nazovemo njegovim imenom. Reakcije na osnivanje ovog takmičenja od strane umjetnika iz regiona su izuzetno pozitivne, te će broj učesnika u narednim godinama sasvim sigurno rasti. Budući da takmičenja koje podrazumijevaju učešće studenata muzičkih fakulteta nema puno u regionu, nismo se  iznenadili značajnim odzivom učesnika iz Republike Srbije i Republike Srpske.

Organizacijom otvorenog muzičkog takmičenja "Uroš Pešić" Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci opravdava svoju značajnu ulogu u kulturnom reljefu regiona, dokazujući svoju ulogu u obrazovanju mladih umjetnika..

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije