Muzika

Milan Mladenović dobija ulicu u Zagrebu

Milan Mladenović dobija ulicu u Zagrebu
Milan Mladenović dobija ulicu u Zagrebu

Ideja zagrebačkog skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova da se jedna saobraćajna površina imenuje po Milanu Mladenoviću, frontmanu grupe Ekatarina Velika, konačno bi trebala biti sprovedena u djelo.

Naime, na današnjoj sjednici u proceduru upućen je prijedlog da se cesta koja počinje kod rotora u Zapruđu, te se nastavlja u smjeru zapada prema Getrou, imenuje po poznatom rokeru.

No, ova ulica bi samo trebala biti dio tematske cjeline. Naime, u toj zoni se planiraju sve javne površine imenovati po poznatim rokerima. Tako je već na ovoj sjednici u proceduru poslano da se još jedna ulica na tom području imenuje po Karlu Metikošu. Ovo imenovanje se nadovezuje na 20. godišnjicu smrti ovog umjetnika koja je bila prošle godine u decembru.

U budućnosti se planira da sve ulice u tom dijelu grada nose imena po poznatim rokerima. U tom dijelu grada se planira gradnja novog naselja.

Govoreći o inicijativi za imenovanje tih ulica, šetališta i parkova, predsjednik odbora Marin Knezović rekao je kako je ideja da ulice i trgove u Zagrebu ne moraju dobiti osobe poput ratnika, umjetnika ili političara, nego da to mogu biti osobe iz popularne kulture poput Karla Metikoša ili Milana Mladenovića.

Predložio je da se ta imena daju ulicama koje su u planu ili u izgradnji kako građani ne bi imali problema s novim dokumentima.

Prijedlog za Ulicu Karla Metikoša i Ulicu Milana Mladenovića u istočnom dijelu Zapruđa Knezović je obrazložio time da je Metikoš bio vrlo popularan kao zvijezda rok muzike na području bivše države i dijela Europe.

Za Milana Mladenovića, rođenog u Zagrebu, rekao je da je bio medijski vrlo zanimljiv jer je riječ o pjevaču beogradske grupe »Ekatarine Velike« koja je, kako je ocijenio, bila popularnija u Hrvatskoj nego u Srbiji i ostavila je velik trag u popularnoj muzici bivše države.

Na skupštinskom Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova u proceduru je pušten i zahtjev kojim će poznata hrvatska književnica Vesna Parun dobiti šetalište na Borongaju.

Šetalište imenovano po njoj će se nadovezivati na Šetalište Ranka Marinkovića. Ova šetališta su nastala na mjestu bivšeg kanala koji je zatvoren.

Vesna Parun, iako je rođena na Zlarinu, najveći dio života provela je u Zagrebu, toanije Dubravi i Sesvetama.

Na Odboru je takođe, kako prenosi portal Zagrebancija, odlučeno da se parcela sjeverno od Centra za kulturu Dubrava imenuje Trgom 145. brigade, a južno Parkom dubravskih branitelja. Na taj način će javne površine oko ovog centra tematski biti povezane.

Takođe je podržan prijedlog da po Safvetu begu Bašagiću imenuje ulica koja prolazi pored džamije na Borovju.

Ovo će biti druga ulica u Zagrebu koja će dobiti ime po osobi koja je muslimanske vjeroispovijesti. Zastupnici su kazali da se time čini svojevrsni civilizacijski iskorak.

Svi ovi prijedlozi biće poslani vijećima gradskih četvrti na davanje mišljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije