Muzika

Mile Kekin za "Nezavisne": Pjesma je neobična, ali volimo šokirati ljude

Mile Kekin za "Nezavisne": Pjesma je neobična, ali volimo šokirati ljude
Foto: N.N. | Mile Kekin za "Nezavisne": Pjesma je neobična, ali volimo šokirati ljude

Kultni zagrebački bend "Hladno pivo" obradovao je vjernu publiku novom pjesmom pod nazivom "Carpe Diem", u kojoj se pored dobro poznatog i upečatljivog glasa Mila Kekina, frontmena sastava, čuje i glas Sanje Doležal, nekadašnje pjevačice grupe "Novi fosili".

Pjesma odiše kombinacijom pank-roka s primjesama zvučne i pitome pop muzike.  Kekin je za "Nezavisne" tim povodom rekao da je do saradnje sa Sanjom Doležal došlo na zadovoljstvo svih, a "Hladno pivo" ovaj put predstavlja publici nešto potpuno drugačije od dosad viđenog.

"Na početku smo imali pank-rok pjesmu, međutim bio nam je potreban taj neki optimistični i nostalgični trenutak, a ko bi to najbolje napravio nego 'Novi fosili', tačnije glas Sanje Doležal, koja nas je pratila kroz djetinjstvo i, htjeli to ili ne, sve njene pjesme smo znali. Osim toga, ona je i vrsna voditeljica, što nam je također bilo potrebno za spot, tako da su se posložile sretno i jedna i druga okolnost", rekao je Kekin.

Dodaje da je Doležalova njihov prvi poziv dočekala s oduševljenjem, te da je pristala na saradnju i prije nego što je čula pjesmu, a nada se da će i publika to prepoznati.

"Mi smo se sjajno zabavili dok smo radili ovu pjesmu i mislim da se to vidi u samoj numeri i spotu. Publika mora sama odlučiti, ovo jeste malo neobično da 'Hladno pivo' napravi nešto sa Sanjom Doležal, ali mi smo uvijek voljeli šokirati ljude pozitivno ili negativno, ovisno kako se gleda", pojasnio je Kekin.

Muzičar je naglasio da pjesma "Carpe Diem" ima više značenja i poruka za publiku, a jedno je i kritika današnjeg vremena.

"Ovo je prvo jedna pitka i vesela pjesma uz koju se može zaplesati, a sa druge strane ona je kritika ovog vremena kada živimo u imperativu dobrog raspoloženja. Svi smo na Facebooku najsretniji, slikamo se iznad bogatih tanjura i živimo puno sretnije živote nego što nam je stvarni život. Na neki način ovo je kritika društvenih mreža.  Malo je i kritika radio-stanica koje sviraju samo sretno, bezbrižno i veselo, pa se može protumačiti na više načina, ovisno o raspoloženju", kazao je Kekin.

Potraga za režiserom spota, koji ukorak preti ovu specifičnu numeru, nije trajala dugo jer je Kekin, kako je objasnio, odmah znao da je to posao za neprikosnovenog umjetnika i pozorišnog reditelja Marija Kovača.

"Kovač je nepokolebljivi kralj treša, napravio je svojevremeno remek-djelo treša pod nazivom 'Čuvaj se sinjske ruke', a u tom filmu je tada gostovala i Sanja Doležal. Zanimljivo je takođe da preko cijele ruke ima tetovažu 'Carpe Diem', koja je ujedno i naziv naše pjesme, tako da, sve se nekako pogodilo i poklopilo", naglasio je Kekin. 

Frontmen "Hladnog piva" objašnjava da se cijeli bend uvjerio da publici nedostaje njihova melodija još na koncertu održanom u Šibeniku prije nekoliko dana. To je bio ujedno prvi koncert benda nakon godinu i po dana pauze usljed pandemije virusa korona.

"Na koncertu bez maski, pred živom publikom i polovično popunjenih kapaciteta zbog mjera koje su na snazi, publika je toliko bila glasna da smo imali osjećaj da sviramo pred krcatim prostorom. Očito da su se ljudi zaželjeli muzike, bar kada je 'Hladno pivo' u pitanju. Atmosfera je bila odlična, a već imamo dvadesetak koncerata ugovorenih za ljeto. Ja sam optimističan da će ova godina ipak biti puno bolja nego ove prošle", izjavio je Kekin za "Nezavisne".

Za kraj razgovora naveo je da "Hladno pivo" narednih mjeseci želi da se posveti publici i sviranju, a stvaranje novog albuma planirano je za sljedeću godinu. Prethodne godine su objavljena dva singla pod nazivom "Ovo će proći" i "Kišna nedjelja", a svoje mjesto na novom albumu pored njih će zauzeti i novoobjavljenja "Carpe Diem".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije