Muzika

Mirza Salković o singlu "Ovej i Aras": Dva Sarajeva moramo gledati kao dva brata od iste majke

Mirza Salković o singlu "Ovej i Aras": Dva Sarajeva moramo gledati kao dva brata od iste majke
Foto: N.N. | Mirza Salković o singlu "Ovej i Aras": Dva Sarajeva moramo gledati kao dva brata od iste majke

Bend "Džindasi", koji dolazi iz Sarajeva, objavio je singl "Ovej i Aras", koji je inspirisan pozorišnim tekstom "Bajka o Sarajevu", autora Gorana Simića.

Autor spota je Midhat-Ibrahim Memija, koji je likove Oveja i Arasa smjestio u današnje vrijeme, kroz simboliku odslikava sukob između njih dvojice, te razloge sukoba koji su i te kako prisutni i u današnjem vremenu.

Pjesma je satkana od žargona i uzrečica, te opisuje neke od svakodnevnih situacija i pozitivnih osobina lokalnog stanovništva.

Gitarista benda Mirza Salković ističe da "Ovej i Aras" kreira jednu pozitivnu sliku o mentalitetu i pozitivnim navikama bilo koje urbane sredine na Balkanu, likove iz pozorišnog teksta nije bilo teško staviti u današnje vrijeme.

"Nažalost, nije bilo teško. Prema pozorišnom tekstu, Ovej i Aras su dva zaraćena brata koji čitav život jedan drugom podmeću nogu i rade protiv drugog. Tek pred kraj života shvate da su jedan drugom najpreči. Ovo smo koristili samo kao metaforu kroz video-spot, da kažemo ljudima da smo jedni drugima najpreči i da vrijeme prebrzo leti da bi se trošilo na mržnju", rekao je Salković.

Muzičar dodaje da su u ovom singlu pokušali kroz žargone i uzrečice opisati mentalitet i pozitivne strane ljudi sa ovih naših prostora, bez obzira na to bili oni iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Beograda ili Zagreba.

"Sarajevo i Ovej i Aras su korišteni kao metafora, koja se lako može preslikati u bilo koju urbanu sredinu. Na kraju krajeva, i danas imamo dva Sarajeva, ali ih moramo početi gledati kao dva brata od iste majke. Komšija je najpreči ma ko god on bio", zaključuje Salković.

Nova pjesma benda "Džindasi" je snimana u studiju Muzičke produkcije BHRT "Esad Arnautalić", pod producentskom palicom Željka - Pancha Škarića i tonskih realizatora Lejle Gabele i Nijaza Kurtalića. Miks i mastering je urađen u studiju "Antika", a potpisuju ga Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović iz benda "Konvoj".

Bend "Džindasi" je formiran u januaru 2018. godine, kao potreba da se kreira eksperimentalna muzika, bez žanrovskog ograničenja. Do kraja iste godine, bend je završio materijal za svoj debitantski album. U januaru 2019. godine "Džindasi" su potpisali ugovor za izdavaštvo s Muzičkom produkcijom BHRT.

Članovi benda su Narcis Zečić - flauta i vokal, Benin Mujkić - truba i prateći vokal, Mirza Salković - gitara, Kemal Herenda - bas gitara i Rifet Čamdžić - bubnjevi i perkusije. Nakon pjesme "Ovej i Aras", bend završava snimanje video-spota za pjesmu "Slušaj", koji će premijerno biti prikazan u martu ove godine. Kompletan album će biti objavljen na jesen ove godine, u izdanju Muzičke produkcije BHRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije