Muzika

Mladi bh. pijanisti Ginisovi rekorderi

Mladi bh. pijanisti Ginisovi rekorderi
Foto: Foto: Klix | Mladi bh. pijanisti Ginisovi rekorderi

SARAJEVO - Kad se male ruke slože, sve se može, a upravo to je još jednom dokazano danas kada je dvadeset učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva u gradskoj Vijećnici u Sarajevu oborilo Ginisov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira.

Tim povodom izveli su kompoziciju "Galop Marche" francuskog muzikologa i kompozitora Alberta Lavignaca. Ista kompozicija je prethodno korištena za obaranje ovog rekorda, ali za manji broj ljudi.

Za ovu priliku kompoziciju je za 20 ruku prilagodio i raspisao mladi bh. kompozitor Đorđe Jovančić, koji je i prethodno uspješno sarađivao s Udruženjem za promociju pijanizma i klavirske muzike "Tattile", koje je i organizator ovog događaja.

Jovančić je, nedugo nakon što je Ginisov rekord oboren, za "Nezavisne" kazao da je ovaj događaj značajan ne samo zbog činjenice da će ih čuti i vidjeti cijeli svijet na najljepši mogući način, nego i zbog toga što je primjer našim ljudima u BiH da jedino zajedno i u slozi možemo praviti bolju budućnost za našu djecu.

"Projekat je bio mnogo zahtjevan, ali ne i nepodnošljiv i težak. Sve je išlo svojim tokom, iskreno, lijepo i motivirajuće. Za mene je ovo lično jedan od najvećih muzičkih izazova koje sam do sada imao, jer pisati klavirsko djelo za 20 ruku je potpuno kreativno ludilo u kojem se možeš snaći samo ako si jednako 'lud' kao recimo ja", kazao je Jovančić.

U obaranju rekorda učestvovali su učenici iz OMBŠ Novo Sarajevo, "Basics škole", OMŠ "Mladen Pozajić" i Srenjoškolskog centra Istočna Ilidža. Obaranju rekorda prethodio je prigodni koncert mladih perspektivnih pijanista iz Sarajeva, a predviđeno trajanje programa bilo je oko 45 minuta.

Pravi utisak mogao se steći tek ukoliko ovo izvođenje vidite i čujete uživo, jer dok jedni sjede, drugi stoje, treći su u ležećem položaju, a svi se trude da što bolje odsviraju kompoziciju. Na prvi pogled, čini se kako to rade s lakoćom, stvarajući i te kako smislenu melodiju.

Ali, da bi sve tako dobro zvučalo, ovi mališani su se uvježbavali puna tri mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije