Muzika

Mladi pijanisti grad na Vrbasu ukrasili zlatnim medaljama

Mladi pijanisti grad na Vrbasu ukrasili zlatnim medaljama
Foto: N.N. | Mladi pijanisti grad na Vrbasu ukrasili zlatnim medaljama

BANJALUKA - Učenici Muzičko-edukativnog centra iz Banjaluke, u klasi nastavnice Jovane Savić Pajić, osvojili su 10 nagrada u disciplini klavir solo i klavir duo na 7. Međunarodnom festivalu pijanizma održanom u Sremskoj Mitrovici.

Prve nagrade u pretkategoriji osvojili su Ana Bojinović, Selena Kremenović, Teodor Zeljković, Rajna Janković, Nikolaj Karalić, Katja Kuprešak te duo Nikolaj Karalić i Rajna Janković.

Nagrade za pokazani talenat dobili su i učesnici prve kategorije te je prva nagrada otišla u ruke Anje Vukelić i Emilije Gatić, a drugu nagradu odnijela je Zara Baštinac, dok je nastavnici klavira Jovani Savić Pajić organizator dodijelio priznanje za posvećenost pedagoškoj profesiji.

Sve ukupno, u proteklih mjesec dana, pijanisti iz banjalučkog Muzičko-edukativnog centra u grad na Vrbasu donijeli su nevjerovatnih 28 nagrada sa raznih takmičenja, od čega 18 prvih nagrada i zlatnih medalja.

"Nagrade sa međunarodnih takmičenja i festivala potvrđuju da smo na dobrom putu da učinimo Banjaluku prepoznatljivom prijestonicom muzičke pedagogije, u kojoj će svako dijete imati priliku da svira neki instrument", kazala je Savić Pajićeva, direktorica Muzičko-eduktivnog centra i nastavnica klavira.

Dodala je da ovaj Muzičko-edukativni centar trenutno broji više od 60 polaznika te da im je želja da jedan festival organizuju i u Banjaluci, a za to su uputili prijedlog projekta na konkurs Gradske uprave za dodjelu podrške projektima u kulturi.

Samo nekoliko dana prije 7. Međunarodnog festivala pijanizma u Sremskoj Mitrovici, polaznici Muzičko-edukativni centra u Banjaluku su donijeli još šest zlatnih i jednu bronzanu medalju sa Međunarodnog takmičenja "International Sirmium Music Fest".

Na jubilarnom, petom "Sirmium Music Festu" učestvovalo je 400 kandidata iz regiona, Evrope i Bliskog istoka, a članovi Muzičko-edukativnog centra su još jednom pokazali rezultate svog rada koji su svakako prošli zapaženo.

Nešto ranije, tokom aprila, na Internacionalnom festivalu muzike "Primavera" u Bijeljini, mladi muzičari osvojili su ukupno 11 nagrada u disciplini klavir - devet prvih nagrada, jednu drugu nagradu i jednu treću nagradu.

Sa ciljem promocije nagrađenih mladih umjetnika, održan je svečani godišnji koncert nagrađenih učenika Muzičko-edukativnog centra u svečanoj sali Jevrejskog kulturnog centra "Arie Livne" u Banjaluci. Pored mladih pijanista koji su izvodili djela klasičnih i baroknih kompozitora, na koncertu su se predstavili i najmlađi polaznici Muzičke radionice-igraonice, projekta Muzičko-edukativnog centra namijenjenog razvoju motoričkih, didaktičkih, socijalnih i psiholoških vještina kod djece predškolskog uzrasta koristeći muzičke alate i tehnike.

"Muzičko-edukativni centar u Banjaluci osnovan je 2020. godine od strane najnagrađivanijih muzičkih pedagoga mlađe generacije u BiH, a sa ciljem edukacije i unapređenja ranog muzičkog obrazovanja i vještina kod djece školskog i predškolskog uzrasta u Banjaluci. Naš zadatak je da djecu u najranijoj dobi uvedemo u svijet klasične muzike, a naš cilj je da postanemo lideri ranog muzičkog obrazovanja u BiH", navodi direktorica Muzičko-edukativnog centra i nagrađivana nastavnica klavira Savić Pajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije