Muzika

Momir Nikić: Teško je rokenrol ukovati u kravatu

Momir Nikić: Teško je rokenrol ukovati u kravatu
Foto: N.N. | Momir Nikić, gitarista "Balkan Expressa": Teško je rokenrol ukovati u kravatu

Banjalučki rokenrol sastav "Balkan Express" najavio je akustični koncert koji će održati u Banskom dvoru u Banjaluci 3. marta. Muzičari jednog od najslavnijih bendova iz grada na Vrbasu su istakli da je u pripremi autorski repertoar, ali u izmijenjenim aranžmanima, prilagođen akustičnim instrumentima.

"Prije 12 godina smo imali svoj prvi unplugged koncert na istom mjestu, koji je bio vrlo uspješan, tako da smo se odlučili da ga ponovimo. Mi smo dovoljno stari da možemo svaki dan slaviti što uopšte sviramo, ali konkretno ovaj koncert će se održati na zahtjev naše vjerne publike, a i na zahtjev umjetničkog direktora Banskog dvora Mladena Matovića", istakao je Momir Nikić, gitarista grupe "Balkan Express".

Najavljeni nastup biće jedinstven i po gostima s kojima će banjalučki sastav dijeliti pozornicu, a među njima je i gudački sastav "Palladio String Quartet".

"Velika nam je čast i zadovoljstvo što je tako dobar gudački kvartet našao vremena i prostora da nam upotpuni zvuk na koncertu. Dva člana tog kvarteta su svirala i na tom prvom koncertu prije 12 godina i upoznati su s opusom 'Balkan Expressa', što nam uveliko olakšava saradnju. Pored toga želim da napomenem da ćemo biti pojačani sa ženskim vokalima, našom operskom divom Lidijom Pajić, dugogodišnjom prijateljicom prof. Sanjom Čolić Zelić i mladim snagama, izuzetnim vokalom Teom Čolić i mladim gitaristom Strahinjom Nikićem. Nažalost, naša saradnica Miona Graorac je ovaj put spriječena da učestvuje na ovom koncertu", rekao je Momir Nikić.

Vjerni pratioci banjalučkog benda znaju da se njihovi koncerti obično održavaju u nešto drugačijim prostorima nego što je Banski dvor, pa će tako pred popularnim "Balkancima" biti nešto veći izazovi nego inače.

"Ovo jeste koncert dijametralno suprotan od svih koncerata koje mi radimo, ali u tome i jeste čar - da se oprobamo u drugačijem ambijentu. Naravno, publika neka se ne plaši, neće to biti toliko uštogljeno (smijeh). Teško je rokenrol ukovati u kravatu", zaključio je Nikić.

Članovi "Palladio String Quarteta", koji će nastupiti zajedno s "Balkan Expressom" na ovom koncertu, istakli su da Momir Nikić predstavlja bitnu osobu na našoj muzičkoj sceni te da je veliko zadovoljstvo biti dio njegove priče.

"Riječ je o akustičnom koncertu gdje će se zvuci gudačkog kvarteta prožimati kroz pjesme i po našoj slobodnoj procjeni taman dovoljno proširiti cijelu muzičku priču", rekla je violistkinja Kristina Moconja.

Grad Banjaluka je poznat po tome što njegovi muzičari često sarađuju, pa je tako i spoj "Palladija" i "Balkanaca" bio logičan potez.

"Budući da smo svi već jako dugo u svijetu muzike i negdje svi na kraju krajeva sarađujemo, bio je sasvim logičan slijed događaja da i mi damo svoj doprinos ovom koncertu. Na upit da li bismo nastupili, bez razmišljanja smo prihvatili izazov i zasad sve teče po planu", zaključila je Kristina Moconja.

Violinistkinja je takođe dodala da ovom sastavu imponuje činjenica da će dijeliti binu s "Balkan Expressom", jer je to bend kojeg prate i starije i novije generacije.

"Upravo ta vrsta prožimanja generacija cijeloj priči daje na veličini, kao što nam ova saradnja predstavlja veliku čast", zaključila je Moconja.

Koncert "Balkan Expressa" i prijatelja će biti besplatan, ali će se ulaznice moći podići na biletarnici Banskog dvora. Termin će biti poznat uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije