Muzika

Mostarac snimio pjesmu po tekstu Ive Andrića

Mostarac snimio pjesmu po tekstu Ive Andrića
Foto: N.N. | Mostarac snimio pjesmu po tekstu Ive Andrića

Poznat po jedinstvenom spoju književnosti i muzike, mostarski kantautor Sanel Marić Mara sprema novu pjesmu po tekstu bh. nobelovca Ive Andrića. Pjesma "Pismo nikome" je proteklih dana snimljena u studiju "Pavarotti centra" u Mostaru. Ovaj muzičar je dosad napravio veoma uspješne obrade pjesnika poput Alekse Šantića, A.B. Šimića i Maka Dizdara te albuma "Kovilje", u kojem je radio pjesme po tekstovima savremenih pjesnika, a sada je došao red na novi izazov.

"U razgovoru sa dragim prijateljima iz Travnika, koji su mi organizovali jedan od prvih koncerata u Travniku nakon rata, došli smo na ideju da snimimo ovu pjesmu", rekao je Marić i dodao da je već nastupao u Travniku, ali da nije dosad imao prilike da održi nastup u rodnoj kući poznatog nobelovca.

"Mediji su pogrešno protumačili jednu moju izjavu koju sam dao prije nekoliko dana. Ja u stvari nisam nikada svirao u kući Ive Andrića, ja sam svirao u jednom klubu. Sad sam dobio ponudu od Enesa iz Travnika, koji je kustos muzeja, da nastupimo u kući Ive Andrića, što je meni bilo veoma značajno. Nisam dosad obradio nijednu njegovu pjesmu tj. pjesmu na njegove stihove, tako da nisam mogao iz poštovanja prema nobelovcu i poštovanja prema samom sebi svirati u kući Ive Andrića", naglasio je Marić.

Muzičar ističe da je jedno vrijeme tražio adekvatnu numeru poznatog nobelovca koju bi obraditi.

"Napravio sam listu njegovih pjesama. Listao sam pjesme koje su odgovarale mom stilu i mom ukusu i onda sam našao pjesmu 'Pismo nikome', koja po mom mišljenju očitava naše stanje na ovim prostorima. Tako su me odmah ti stihovi zarobili i za kratko vrijeme sam sklopio numeru", rekao je Marić.

Pjesma je, prema njegovim riječima, snimljena i sada se nalazi u produkciji.

"Produkciju trenutno radi naš prijatelj Đani Pervan, a smatram da smo mi ostali uradili jedan divan posao. Sada samo čekamo da Đani završi svoj dio posla i odmah je objavljujemo", rekao je Marić.

Autor ističe da postoje i ideje za snimanje video-spota, ali da još ne želi da stavlja ekranizaciju pjesme u prvi plan dok ne bude potpuno gotova.

"Scenario za spot imamo, Dario, koji svira klavir, ga je već napravi. Njega je pjesma posebno pogodila, tako da već ima vizije o spotu i dogovorili smo se da njemu pripadne glavna uloga. Međutim, spot je sada u drugom planu, jer moramo naći novac kojim ćemo finansirati njegovu produkciju. Zasad ne znam kada će se to desiti", dodao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije