Muzika

Beogradska filharmonija: Kad prođe sve, sviraćemo još bolje za vas

Beogradska filharmonija: Kad prođe sve, sviraćemo još bolje za vas
Foto: N.N. | Beogradska filharmonija: Kad prođe sve, sviraćemo još bolje za vas

BANJALUKA - Mi muzičari nismo mnogo korisni za društvo - mi ne možemo da budemo u prvim borbenim redovima i da lečimo bolesne, ono što jedino možemo jeste da ponudimo duševni otklon putem zajedničke komunikacije u muzici.

Ali, kako ćemo to sada u ovim okolnostima, šta može da bude naš solidarni ulog, zapitala se Milena Zarić, harfistkinja Beogradske filharmonije.

Naime, ovaj orkestar već neko vrijeme, kako bi animirao i svoje muzičare, ali i publiku, objavljuje svojevrsni dnevnik koji je nazvan "Filharmoničar u izolaciji". U istom su misli, razmišljanja i borba sa nemogućnosti sviranja i živog komuniciranja s publikom.

"Za nas i našu profesiju potrebno je da se hitno adaptiramo i da smislimo nove načine komunikacije sa našom publikom - malo istraživanja preko neta pokazuje da su se muzičari širom sveta vrlo brzo organizovali. U kom god pravcu da se 'okrenete' - da li ka društvenim mrežama ili sajtovima omiljenih muzičkih institucija, otvorila se već ogromna paleta online izvođenja", navela je Zarićeva.

Kaže da je veoma čudno kada sediš u svojoj dnevnoj sobi, sviraš i buljiš u ekran, nema aplauza, publika je nevidljiva i nečujna, da, nije ni blizu idealnog, ali je moguće.

"Da li ćemo ikome ovako pomoći, ne znam, ali umetnicima nema druge nego da zamišljaju nove svetove i daju kreativna rešenja - evo, ovako ja zamišljam svoju solidarnost i potrebu za komunikacijom u doba korone", navela je Zarićeva.

Tamara Živković, violinistkinja, u svojevrsnom obraćanju dnevniku, pita se šta su oni Bogu zgriješili pa ne mogu da sviraju koncerte, ono što najviše vole da rade.

"Ovih dana sam pokušavala da sledim opšti trend i budem kreativna, jedinstvena i neponovljiva. Imala sam nameru da naučim španski i grčki, napišem dva-tri romana i časkom iskomponujem neku sonatu, ako ne i simfonijicu… pa dosta dugo traje ovaj karantin, zar ne? Ali, dragi dnevniče, kao što to obično biva, nekako ne stigoh, ma koliko moja duša ište velike domete i moje ambicije bile halapljive. Eto, život piše drugačije romane", navela je ona u svom pomalo sarkastičnom obraćanju i dodala da je najvažnije od svega intenzivno odustajanje od idealizma i prihvatanje situacije onakvom kakva jeste.

Život je jednog studenta, to jest klarinetistu Ognjena Popovića, u Njemačkoj naučio mnogo čemu, koji je naveo da pogotovo danas shvata značaj "njemačke discipline". "Zaluđen muzikom sam bio oduvek, tu se ništa nije promenilo. Najdragocenije mi je to što sam tamo naučio da o muzici razmišljam, da je bolje razumem, da je sagledam, da negujem i oformim svoj ukus, kao i da imam neki kriterijum i lični stav", istakao je Popović.

Svoje profesionalne obaveze za 2020. bio je odavno isplanirao i sve je išlo svojim tokom, jedino što u svoj kalendar nije ubacio koronu i vanredno stanje, niti je znao da će koncert u Filharmoniji sa drugom i kolegom Nešom možda biti i posljednji u ovoj sezoni.

"Dane u izolaciji provodim kao svaki dobro organizovani nemački đak. Dok nestrpljivo čekam da mi stignu novi klarineti, ozbiljno sam rešio da pustim kosu i bradu. Za sada primećujem da mi samo brada raste", istakao je Popović.

Beogradska filharmonija ne bi bila to što jeste da u istoj nije i hornista Nikola Ćirić, koji u svom obraćanju dnevniku navodi da filharmoničari, kao i svi drugi ljudi, moraju da prilagode svoj život novonastaloj situaciji.

"Koncertna sezona trenutno je prekinuta, svi drugi angažmani su odgođeni i mi smo odjednom ostali praznih rasporeda. S jedne strane, to je loše, a sa druge strane odlično poklonjeno vreme da uradimo introspekciju, da se sretnemo sa sobom kad već ne možemo s prijateljima i da pročitamo sve knjige koje nismo stigli zbog prenatrpanog rasporeda", istakao je Ćirić.

Iskoristio je priliku i da kaže da je panika najveći srpski neprijatelj poslije promaje. "Šalu na stranu, čuvajte se panike više od virusa. Provetravajte prostor u kom živite, kad ne morate da izlazite - ne izlazite. Kinezi su se za malo više od dva meseca izborili sa virusom ozbiljnom disciplinom. I ne brinite. Kad prođe sve ovo, mi ćemo svirati još bolje za vas, a svi zajedno ćemo više ceniti zagrljaje koji nam sada tako nedostaju", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije