Muzika

Muzičari dobijaju podršku za koncerte putem društvenih mreža

Muzičari dobijaju podršku za koncerte putem društvenih mreža
Foto: N.N. | Muzičari dobijaju podršku za koncerte putem društvenih mreža

Širenje virusa korona uticalo je na sve grane industrije. Mjere koje su donesene su neophodne da bi se spasili životi i zaustavilo napredovanje pandemije, a kako su ovim mjerama zahvaćeni svi članovi našeg društva, tako i muzičari koji žive od koncertnih gužvi ovih nedjelja vrijeme provode u svojim domovima.

Ipak, pandemija virusa nije zaustavila ove umjetnike da i dalje priređuju koncerte svojim obožavaocima i pratiocima. Konzumacija umjetnosti je drugačija danas nego što je to bio slučaj prije samo mjesec dana, ali društvene mreže nude nove mogućnosti putem kojih svi možemo da održimo muziku živom.

Mirza Salković, gitarista benda "Jindas" iz Sarajeva, smatra da na ovaj način muzičari pomažu publici, ali i publika muzičarima.

"Mi sviramo sad da ne bismo prolupali, a i publika sluša online koncerte kako bi imali barem mali dodir sa svijetom u kojem su navikli da žive. Tehnički, pomažemo jedni drugima da ne poludimo u izolaciji i mislim da je to najbolja vrsta pomoći u ovim momentima", kazao je Salković.

On takođe dodaje da bi bilo apsurdno da bilo ko od izvođača očekuje finansijsku pomoć u ovim teškim vremenima.

"Pomirimo se sa činjenicom da ćemo nakon ovoga svi biti kokuzi jer će nas zahvatiti ogromna recesija. Ostavimo novac po strani, bitno je da muzika sada ponovo ima svoju jedinstvenu ulogu, a to je da ljudima pomaže u teškim momentima. Mi takođe radimo nove pjesme, koristimo višak vremena u izolaciji da pravimo novi album. Pogana vremena su uvijek dobro tlo za inspiraciju. Živimo u periodu prekretnice ljudske istorije, ko zna kakav nas svijet očekuje nakon ovoga. Samo nek je zdravlja i zdravog razuma, lako ćemo za ostalo", zaključio je Salković.

Ideju održavanja nastupa putem društvenih mreža je prihvatio i osnivač orkestra "Rock simfonija" iz Banjaluke Dragan Moconja, koji sa suprugom Kristinom izvodi pred kamerom obrade nekih od najvećih rokenrol hitova današnjice.

"Iskoristili smo svoju ljubav prema muzici, koju smo utopili u neke nove ideje i nove forme. Reakcije su zasad više od onoga što smo očekivali. Ljudima godi privid i tračak normalnog života pa pokušavamo da im upravo to damo", istakao je Moconja.

Gitarista dodaje da je za njega i Kristinu pomalo izazov svirati samo pred kamerom bez pogleda na publiku, ali dodaje da je to sve zabava i da je mnogo lakše izvesti nastup uz pomoćne stvari poput pića, pa i biranja odjevne kombinacije za "koncert".

"Mislim da je svakako obostrano zadovoljstvo. Nama zabava u novom ruhu, a publici novitet na društvenim mrežama. Publika pomaže svojim utiscima i činjenicom da smo nekome uljepšali dan. Upleli smo se u ovaj online svijet pa pokušavamo da kroz njega opstanemo i ostanemo što normalniji, a ishod ćemo da vidimo nakon cijele ove situacije", zaključio je Moconja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije