Muzika

Muzička božićna priča u Sarajevu

Muzička božićna priča u Sarajevu
Foto: N.N. | Muzička božićna priča u Sarajevu

SARAJEVO - Jubilarni, 10. Božićni koncert koji organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” Sarajevo, održan je u prepunoj sali u subotu veče u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Koncertom, koji je održan kao uvod u obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, publici je predstavljeno stvaralaštvo koje je kombinacija duhovnog i svjetovnog, etno-tradicije i običaja.

Pravu prazničnu muzičku priču prisutna publika zdušno je nagradila snažnim aplauzima.

Koncert je otvoren nastupom renomiranog hora Srpskog pjevačkog društva “Vila” iz Prijedora, Mokranjčevim Božićnim troparom “Roždestvo tvoje”, a članovi hora izveli su i kompozicije “Marijo slavna” nepoznatog autora, “Božić, Božić” i “Anđeli pjevaju” nepoznatih autora, a u aranžmanima Dušana Pokrajčića te “Bogorodice djevo” Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova te “Tijelo Hristovo” Miodraga Govedarice.

Koncertu u Sarajevu prisustvovao je među mnogobrojnim gostima iz društvenog, političkog i javnog života i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Prikazom srpskih igara iz Sarajevskog polja “Prosvjetin” jubilej obilježio je Akademski kulturni centar “Seljo” iz Sarajeva, koji je prošle godine proslavio 70 godina postojanja.

Na sceni Narodnog pozorišta, između ostalog, izvedeno je nekoliko dueta iz najpopularnijeg božićnog baleta “Krcko Oraščić” Petra Iljiča Čajkovskog. Koncert je zatvorio sarajevski Mješoviti kamerni hor “Lola”, pod dirigentskom palicom Josipa Katavića.

Mješoviti kamerni hor “Lola” za pet godina postojanja osvojio je osam internacionalnih nagrada. Ovaj hor se na ovom jubilarnom, Božićnom koncertu predstavio kompozicijama iz Ukrajine, Rusije, Gruzije, Bugarske i Makedonije, a u jednoj numeri nastupila je i balerina sarajevskog Baleta Jovana Milosavljević.

Predsjednik Upravnog odbora “Prosvjete” Sarajevo i umjetnički kreator koncerta Dejan Garić podsjetio je da je u proteklih devet godina na božićnim koncertima nastupilo devet renomiranih horova iz BiH, 14 grupa i ansambala te više od 40 solista.

„To čini skoro 500 umjetnika i izvođača, koji su, uključujući ovaj koncert, nastupili u Narodnom pozorištu i bili dio naše božićne priče. Tim povodom objavili smo brošuru, u kojoj smo sabrali sve naše dosadašnje učesnike“, rekao je Garić.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije