Muzika

Muzička škola "Basics": Nagrade za mališane kao kruna rada

Muzička škola "Basics": Nagrade za mališane kao kruna rada
Foto: N.N. | Muzička škola "Basics": Nagrade za mališane kao kruna rada

ISTOČNO SARAJEVO - Muzička škola "Basics", koja trenutno broji više od 120 članova, u posljednjih nekoliko mjeseci donijela je u BiH više desetina nagrada sa istaknutih festivala i takmičenja održanih širom regiona.

Učenici ove škole odsjeka za klavir, violinu, harmoniku i flautu učestvovali su na 11. Međunarodnom festivalu "Muzičko proleće" u Smederevu, u Srbiji, te su osvojili čak šest prvih i jednu drugu nagradu. Takođe, prije samo nekoliko dana učenik sa Odsjeka za violinu Daniyal Mulalić učestvovao je na 23. Otvorenom federalnom takmičenju u Sarajevu, koje je ove godine održano u online izdanju, gdje je osvojio prvu nagradu.

M. Jovančić
M. Jovančić

Na nedavno održanom prvom online muzičkom takmičenju "Accordeus", namijenjenom solistima na harmonici i kamernim ansamblima, učenik Ali Mujanović, osvojio je visoku drugu nagradu sa osvojenih 88 od mogućih 100 bodova. Ali je bio najmlađi učesnik pomenutog takmičenja, gdje se u prvoj kategoriji takmičio sa čak 38 učesnika iz 13 zemalja Evrope.

"Mnogo nam znači kada vidimo da se trud isplati i kada za sate vježbanja i truda dobijemo određeno priznanje i nagradu. Ali ima samo osam godina, a iza sebe već ima veliki broj nagrada. Nakon svake nagrade, njegova želja i moral su sve veći i mislim da su upravo ta takmičenja ono što će da ga vodi u muzičku budućnost", rekao je Anis Mujanović, otac Alija Mujanovića.

Banjaluka je još jednom pružila priliku najmlađim muzičarima, pa su tako, između ostalih, svoju priliku dobili i učenici "Basics" škole sa odsjeka za violinu, harmoniku i flautu, koji su učestvovali na Republičkom takmičenju muzičkih škola RS u Banjaluci, a koje je ove godine održano 27. godinu zaredom.

Elena Stipić uz violinu te Ali Mujanović sa harmonikom osvojili su prvu nagradu u pretkategoriji, a Viktor Stipić uz flautu, zajedno sa Daniyalom Mulalićem osvojio je drugu nagradu u pretkategoriji.

"Najmlađi polaznik u našoj školi ima samo pet mjeseci, dakle, mi pružamo priliku djeci još od najmlađeg uzrasta da upoznaju i shvate šta je to muzika. Uz razne radionice razvijamo njihove muzičke i druge sposobnosti, čime svakako postižemo određene rezultate. U samo nekoliko mjeseci unazad, naši učenici su osvojili na desetine nagrada", reka je profesorica Marija Ivančević Stipić.

Ivančević Stipićeva je dodala da u skorije vrijeme ova škola planira još mnogo takmičenja, kao i nastupa poput onog tradicionalnog godišnjeg koncerta.

"Nagrade, naravno služe kao kruna našeg rada, a njih svakako ne manjka kada je naša škola u pitanju. Zbog situacije sa virusom korona imali smo priliku da online konkurišemo na razna takmičenja, što nam je dodatno olakšalo posao. Djeci je posebno ostao u pamćenju nastup na banjalučkom festivalu, jer su tu imala priliku da pokažu svoje znanje uživo. Muzika je veoma bitna u razvoju svakog mališana, a drago mi je što roditelji to sve više prihvataju", zaključila je Ivančević Stipićeva.

M. Jovančić
M. Jovančić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije