Muzika

Muzička utakmica u Beču

Muzička utakmica u Beču
Muzička utakmica u Beču

BEČ - Rje­čni­kom obi­čnog čo­vje­ka, pred­sto­je­ći kon­cert za nas mo­že­mo upo­re­di­ti sa si­tu­aci­jom da fu­dbal­ski klub iz Re­pu­bli­ke Srpske igra kva­li­te­tnu uta­kmi­cu sa ne­kim od naj­po­zna­ti­jih fu­dbal­skih klu­bo­va, npr. Re­al Ma­dri­dom, na nje­go­vom sta­di­onu.

Ova­ko je Ivan Otašević, di­re­ktor Ba­nja­lu­čke fil­har­mo­ni­je (BLF), na­ja­vio kon­cert, ko­ji će Gu­da­čki or­kes­tar BLF-a, pod di­ri­gen­tskom pa­li­com Va­ne­se Kre­me­no­vić, izves­ti u ponedjeljak naveče u "Aus­tria Sa­lon Im Rat­ha­us" (sta­ra Grad­ska ku­ća Be­ča) u Be­ču. Pre­ma Ota­še­vi­će­vim ri­je­či­ma, od osni­va­nja BLF-a do da­nas, ra­di se o je­dnom od naj­zna­čaj­ni­jih nas­tu­pa i pred­stav­lja­nja mla­de kon­cer­tne sce­ne mu­zi­ke iz RS.

"Bu­du­ći da je ovo naš osmi kon­cer­tni nas­tup ove go­di­ne, or­kes­tar je u do­broj svi­ra­čkoj for­mi ko­ja se po­ka­za­la kva­li­te­tnim izvo­đe­nji­ma na po­slje­dnjim kon­cer­ti­ma. Nas­tup u Be­ču je za­is­ta san sva­kog umje­tni­ka, jer Beč je prijes­to­ni­ca umje­tni­čke mu­zi­ke i po­znat je kao grad mu­zi­ke u ko­jem su to­kom is­to­ri­je stva­ra­li naj­ve­ći svjet­ski kom­po­zi­to­ri i umje­tni­ci", ka­zao je Ota­še­vić do­da­ju­ći da či­nje­ni­ca da BLF ne nas­tu­pa bi­lo gdje, već u vrlo re­no­mi­ra­noj kon­cer­tnoj sa­li, ko­ja po­dra­zu­mi­je­va zna­čaj­nu pu­bli­ku i ozbi­ljnu mu­zi­čku kri­ti­ku, po­ka­zu­je ka­ko su u se­dam go­di­na ra­da stvo­ri­li pra­vi pro­fe­si­onal­ni an­sam­bl i iz­gra­di­li kva­li­te­tne umje­tni­ke i do­bre mu­zi­ča­re.

Ba­nja­lu­čki mu­zi­ča­ri u Ba­ču, ka­ko je na­jav­lje­no, izveš­će stan­dar­dna dje­la za gu­da­čki or­kes­tar E. El­ga­ra, O. Re­spi­gi­ja, B. Bri­tna, E. Gri­ga, ali i dje­la na­ših auto­ra To­mi­sla­va Uhli­ka te mla­dog ba­nja­lu­čkog kom­po­zi­to­ra Da­vi­da Mas­ti­ko­se, ko­ji se svo­jim izu­ze­tnim stva­ra­laš­tvom i či­nje­ni­com da nje­go­va dje­la izvo­de svjet­ski an­sam­bli, po­zi­ci­oni­rao kao naj­per­spe­kti­vni­ji mla­di kom­po­zi­tor u RS.

Va­ne­sa Kre­me­no­vić, ko­ja će ru­ko­vo­di­ti or­kes­trom, ka­za­la je da su na­por­nim ra­dom či­ta­ve stru­ktu­re, čla­no­vi BLF-a do­šli u pri­li­ku da se na­đu u mo­žda naj­po­zna­ti­jem cen­tru umje­tni­čke mu­zi­ke u svi­je­tu, pa je i pri­ro­dno da sma­tra da je ovo ve­li­ki us­pjeh i u nje­noj ka­ri­je­ri kao še­fa di­ri­gen­ta Ba­nja­lu­čke fil­har­mo­ni­je.

"Na­dam se us­pje­šnom kon­cer­tu i mi­slim da će­mo se kva­li­te­tno pred­sta­vi­ti izbir­lji­voj pu­bli­ci u Be­ču. Ovim kon­cer­tom mi zao­kru­žu­je­mo po­tpu­nu pro­fe­si­ona­li­za­ci­ju or­kes­tra i na­dam se osni­va­nju pro­fe­si­onal­nog or­kes­tra, ko­ji bi kao ja­vna in­sti­tu­ci­ja imao stal­nu di­na­mi­ku ra­da i ta­ko još vi­še na­pre­do­vao", ka­za­la je Kre­me­no­vi­će­va do­da­ju­ći da su joj, iako je ru­ko­vo­di­la mno­gim or­kes­tri­ma, rad i nas­tu­pi sa BLF-om uvi­jek naj­dra­ži, po­se­bno zbog či­nje­ni­ce što pred­stav­lja­ju ov­daš­nju umje­tni­čku sce­nu, grad Ba­nja­lu­ku i RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije