Muzika

Muzički omaž Astoru Pjacoli 9. marta u Banskom dvoru

Muzički omaž Astoru Pjacoli 9. marta u Banskom dvoru
Foto: N.N. | Muzički omaž Astoru Pjacoli 9. marta u Banskom dvoru

BANJALUKA - Koncert renomiranog "Novosadskog tango kvinteta" biće održan u srijedu, 9. marta, s početkom u 20 časova u Kulturnom centru Banski dvor. Banjalučkoj publici će se predstaviti vrsni novosadski muzičari sa velikim nacionalnim i internacionalnim iskustvom u klasičnoj, džez i pop muzici: Vladimir Ćuković na violini, Vladimir Jakovljević na gitari, Fedor Ruškuc na kontrabasu, David Klem na klaviru i Dragana Kuzmanović na harmonici.

"'Novosadski tango kvintet' okupio je muzičare koji su ranije sarađivali na različitim muzičkim projektima, sa željom da naprave tango ansambl po uzoru na čuveni Pjacolin sastav. Povod za osnivanje ansambla bio je upravo jubilej - 100 godina od rođenja planetarno popularnog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, koji je 2021. godine obilježen u cijelom svijetu", saopštavaju iz Banskog dvora povodom predstojećeg koncerta.

Ansambl, saopšteno je dalje, čine muzičari koji iza sebe imaju iskustvo prvenstveno u džez muzici, ali i u ostalim muzičkim pravcima (pop, rok, etno) i po senzibilitetu podsjećaju na muzičare koji su činili postavku čuvenog Pjacolinog kvinteta.

"Program 'Novosadskog tango kvinteta' obuhvata neka od najljepših djela Astora Pjacole originalno pisana za njegov kvintet, a koja nisu toliko prisutna na domaćoj muzičkoj sceni. Kvintet je svoj prvi uspješan nastup imao u maju 2021. godine u Novom Sadu pred prepunom salom Srpskog narodnog pozorišta, zabilježivši stojeće ovacije publike. Nedugo zatim uslijedili su zapaženi koncerti u Šapcu, Šidu i Novom Sadu u septembru i decembru", javljaju iz Banskog dvora.

Kako je saopšteno, besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici ove kuće svakim radnim danom u periodu od 12 do 18 časova.

Podsjećamo, Astor Pjacola (1921 - 1992) je čuveni kompozitor koji je proslavio Argentinu i njenu muziku. Uprkos turbulentnim okolnostima koje su ga pratile za života, uspio je u namjeri da tangu udahne novi život, odnosno uspio je da napravi novi žanr po kome će ostati upamćen u istoriji muzike.

 

Biografije članova

Vladimir Ćuković jedan je od najaktivnijih novosadskih violinista. Koncert je majstor Orkestra Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Zrenjaninske filharmonije, Kamerate akademike, te član brojnih kamernih sastava u Novom Sadu.

Vladimir Jakovljević je gitarista, član Novosadskog "Big benda". Proteklih 20 godina sarađivao je sa Borisom Kovačem, Aleksandrom Dujinom te novosadskim bendom "Milaćopezo" na brojnim studijskim snimanjima, projektima i koncertima.

Fedor Ruškuc je diplomirani džez kontrabasista. Dobitnik je brojnih internacionalnih priznanja, od kojih se posebno ističe nagrada za najboljeg džez kontrabasistu na takmičenju "Jimmy Woody Award" 2008. godine.

David Klem je diplomirani pijanista, kompozitor i korepetitor. Osim klasične muzike, zanima se za pozorišnu muziku. Sarađuje sa Novosadskim pozorištem kao spoljni muzički izvođač, kompozitor, korepetitor, aranžer.

Dragana Kuzmanović je diplomirani muzičar akordeonista. Svojim angažovanjem kroz organizaciju Internacionalnog festivala harmonike i kamerne muzike "Eufonija" radi na promociji harmonike kao umjetničkog instrumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije