Muzika

Muzičko-poetsko veče sastava "Art del est" u Banjaluci

Muzičko-poetsko veče sastava "Art del est" u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Muzičko-poetsko veče sastava "Art del est" u Banjaluci

BANJALUKA - Muzičko-poetsko veče vokalno-instrumentalnog sastava "Art del est", koji čine Boško Milovanović - vokal i recitator i Petar Ilić - klavir, biće održano u Vijećnici Banskog dvora 23. septembra sa početkom u 20 časova.

"Sastav 'Art del est' često na svojim koncertima pruža šansu mladim, talentovanim, neafirmisanim muzičarima, da kroz zajedničko izvođenje muzičko-poetskih, steknu potrebno iskustvo i samopouzdanje", navodi se u saopštenju Banskog dvora.

Dalje se dodaje da ovaj sastav promoviše muzičko-poetsku baštinu Srbije i regiona (Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine).

"Uz promociju pjesama iz muzičko-poetske baštine Srbije i regiona, sastav se takođe bavi i promocijom pjesama evergrina i interpretacijom književnih djela uz pratnju klasične, narodne i džez muzike. Osnovna ideja ove grupe je da prezentuje srpski melos, osobito sa Kosova i Metohije, tako solidarišući se sa narodom Kosova i Metohije", pojašnjeno je u saopštenju.

Boško Milovanović je nastavnik na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici u zvanju vanrednog profesora. Doktorirao je u oblasti metodike nastave srpskog jezika i književnosti. Kroz pojavljivanje u sastavu "Art del est" prezentuje pjesničko stvaralaštvo poznatih srpskih pjesnika, izvođenje tradicionalne, starogradske i evergrin (evergreen) muzike.

Petar Ilić je zaposlen na Univerzitetu u  Kosovskoj Mitrovici u zvanju docenta za užu naučnu oblast metodika muzičke nastave. Doktorirao je iz oblasti metodike nastave klavira i muzičke pedagogije i teorije. U svojoj bogatoj muzičkoj karijeri, umjetničku djelatnost ostvarivao je kao solista, klavirski saradnik i član kamernih sastava. Bavi se njegovanjem muzičkog nasljeđa na ovom prostoru. Koosnivač je sastava "Art del est", koji ima za cilj spoj poezije i muzike, kako tradicionalne, tako i evergrina.

Besplatne pozivnice za muzičko-poetsko veče mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora u periodu od 12 do 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije