Muzika

Muzičko sjećanje benda Radio na Nenada Škorića Nenu

Muzičko sjećanje benda Radio na Nenada Škorića Nenu
Muzičko sjećanje benda Radio na Nenada Škorića Nenu
N.N.

Jedna od najpoznatijih banjalučkih grupa osamdesetih godina 20. vijeka bila je grupa "Radio" koja je ostvarila ono što ni jedna grupa iz grada na Vrbasu do tada nije uspjela. Iako je bilo odličnih bendova, oni su među prvima snimili LP, pod nazivom "I konje ubijaju zar ne".

Pjesme sa ovog albuma poput "Mačka", "Australija", "Lopov", "Večeras"... bile su na top listama širom bivše Jugoslavije, a i danas ih možete čuti na mnogim radio-stanicama.

Članovi grupe "Radio" rasuti su po cijelom svijetu; u Norveškoj, Americi, Sloveniji i Italiji, osim jednog člana, Nenada Škorića Nene, koji je nakon teške bolesti, preminuo u 24. godini. Na današnji dan, navršava se 20 godina od njegove smrti i tim povodom, kako bi se prisjetili nekadašnjih vremena, okupili su se svi članovi benda.

Članovi benda, podsjetimo, bili su Miroslav Janjanin (vokal), Rafael Krašovec Rafi (gitara), Goran Šebenik Šeba (bas), Adis Galešić (klavijature), Slavko Radusin Caki (klavijature) i Nenad Škorić Neno (bubanj). Poslije Nenine smrti na njegovo mjesto došao je Edvin Đuka, Nenin rođeni brat koji je svirao na par koncerata.

Nastanak benda: Sve je počelo 1980. godine, a nakon četiri godine rade sve više koncerata i izlaze iz anonimnosti. Poenta njihove priče bila je da neće nigdje svirati dok ne budu spremni za publiku. Ono što je karakteristično za njih je da su probu imali svaki dan i da su u privatnom životu bili jako dobri prijatelji.

Razgovarali smo sa Slavkom Radusinom Cakijem, klavijaturistom benda, koji je prije "Radija" svirao u bendu "Dinar".

"Provodili smo dane, sate i noći zajedno. Radili smo puno koncerata, a prije nego što smo izdali prvu ploču bili smo na zagrebačkom radiju '101' dvadesetsedam sedmica na prvom mjestu sa pjesmom 'Mačka'. Takođe, naše pjesme bile su na vrhovima top-lista sarajevskog radija '202' i beogradskog 'Studio B'", priča Caki.

Godina za godinom je prolazila, bend je bio sve popularniji. Odlazili su na brojne koncerte po cijeloj bivšoj Jugoslaviji i uživali popularnost rame uz rame sa "Plavim orkestrom", "Bajagom i instruktorima", "Zabranjenim pušenjem", "Crvenom jabukom", "Đavolima"...

Muzika i zabava: Bend "Radio" je bio poznat i po raznim anegdotama i međusobnim opkladama. Caki izdvaja one kad su putovali na koncerte vozom, a za vrijeme putovanja omiljena igra bila je "igra magaraca".

"Zamislite atmosferu u vozu, kada onaj koji izgubi mora ići od kupea do kupea kako bi vikao: 'Ja sam magarac'. U svakom slučaju bilo je puno smijeha, a i kondukteri su nas prepoznavali pa su tako, čim nas vide, znali da će biti dobre zabave", priča Caki.

Jedna zanimljiva situacija se desila pokojnom bubnjaru Neni, koji je zbog komada sendviča obećao da će uraditi bilo šta.

"Kada smo išli na koncert u Sarajevo, Neno je, po ko zna koji put, tražio malo sendviča od mene, po paroli 'tuđe je slađe'. Rekao sam mu da će dobiti malo, ali da na sljedećem koncertu, gdje god bude, svira u gaćama. Igrom prilika, idući koncert je bio baš u Banjaluci. Negdje poslije četvrte pjesme, publici sam rekao da postoji jedno obećanje, koje se treba ispuniti. Okrenuo sam se prema njemu, a on je, nakon pokušaja da nas odgovori, ipak prihvatio šalu i skinuo se. Mislim da ne trebam ni spominjati kakva je ludnica zavladala u publici", priča Caki, dodajući da je Neno bio obožavan od strane ženskog dijela publike.

Nesretan završetak: Sav sjaj, sreća i mladost u srcima tadašnjih tinejdžera zaustavila se u trenutku kada je 22. septembra 1989. godine u Sarajevu, nakon teže bolesti, preminuo Nenad Škorić. Po sjećanju tadašnje generacije, Banjaluka i cijela muzička scena, ostala je bez velikog čovjeka, a prije svega brata, prijatelja, za kojeg članovi kažu da je bio duša benda u pravom smislu te riječi.

"Poslije Nenine smrti bend je prestao sa radom. Odlučili smo da pauziramo neko vrijeme. U toj pauzi je iz grupe 'Radio' i grupe 'Basdans' nastala poznata grupa 'Viteški ples'", kaže Radusin Caki.

Drugi album grupe "Radio", koji nikad nije objavljen, kako kaže Radusin, trebao bi biti objavljen iduće godine, a ono što je posebno zanimljivo vezano za ovaj album je da je na svim pjesmama bubanj odsvirao pokojni Nenad Škorić, te da će biti objavljen originalni tonski zapis iz 1988. godine.

Prijatelji o Neni: Zdenko Simonović Simona, koji je, takođe, svirao bas-gitaru u grupi "Radio", kaže da mu je to bio jedan od najljepših perioda koji je proživio u životu.

"Za Nenu mogu reći sve najbolje. Bio je izuzetan drug i prijatelj, pun životne energije. Uvijek je bio sklon šalama, davao nam je pozitivnu energiju, što je najbitnije. Još uvijek imam kofer i gitaru na kojoj sam svirao. Jednom prilikom sam naljepnicama na koferu napisao 'Radio', a on je ispremetao ta slova i to stoji tako i dan danas", kazao je.

Edin Tahirović iz grupe "Dinar", ističe da ga pamti kao momka koji se izvrsno uklopio u ambijent benda.

Siniša Tomić, bubnjar grupe "Basdans", kaže da je Neno bio njegov najbolji prijatelj među muzičarima i kolega bubnjar.

"Jedan od prvih šokova, koje sam doživio u životu je kad je on umro. Kad god čujem grupu 'Queen' sjetim se njega, jer je obožavao tu grupu. Bio je jedini pravi roker u grupi 'Radio', a kao čovjek je bio uvijek nasmijan i dobro se uklapao u bilo koje društvo", dodao je Tomić.

I za kraj, osoba koja je bila najbliža Neni, jeste njegov mlađi brat Edvin Đuka, koji, takođe, svira bubnjeve.

"Kao mali, bio sam sa njima na svim probama. Bili su jedni od najboljih koncertnih bendova. Bio sam stalno sa njima, na probama, putovanjima i koncertima. Nakon njegove smrti, meni je pripala čast da na koncertu posvećenom njemu sviram bubnjeve", kazao je Đuka.

Večeras će se održati okupljanje članova i prijatelja benda "Radio" u "Hard rock caffeu". Biće prikazane fotografije, spotovi, snimci iz studija, koji nikada nisu prikazani.

Takođe, pored prvog albuma, slušaće se i drugi album koji nikad nije izdat, ali koji bi trebao ugledati svjetlost dana iduće godine, kada će grupa navršiti tri decenije od okupljanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije