Muzika

Muzičko takmičenje "Uroš Pešić": Studenti sviraju u čast čuvenog pedagoga

Muzičko takmičenje "Uroš Pešić": Studenti sviraju u čast čuvenog pedagoga
Foto: N.N. | Muzičko takmičenje "Uroš Pešić": Studenti sviraju u čast čuvenog pedagoga

BANJALUKA - Prvo Međunarodno otvoreno muzičko takmičenje "Uroš Pešić" biće održano u nedjelju, 22. maja, a istog dana za 19 časova najavljen je koncert pobjednika ovog takmičenja u Kamernoj sali Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Organizatori takmičenja su Akademija umjetnosti Univerziteta i Muzikološko društvo Republike Srpske, a kako je saopšteno iz ovih ustanova, učesnici takmičenja su mladi umjetnici, učenici završnih razreda srednjih muzičkih škola te studenti muzičkih akademija iz zemlje i regiona u disciplinama gudački instrumenti - violina, viola, violončelo, kontrabas i kamerna muzika.

"Stručni žiri koji će ocjenjivati prijavljene takmičare je sastavljen od profesora Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Muzičkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Fakulteta muzičke umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu, Filološko umjetničkog fakulteta u Kragujevcu, Fakulteta umjetnosti Univerziteta u Nišu", stoji u saopštenju uz imena članova žirija: Marko Josifoski, Slobodan Gerić, Nemanja Marjanović, Milutin Mladenović, Aleksandar Jakovljević, Slađana Kovač, Biljana Jašić, Timea Hotić, Marija Pilipović, Milana Smiljanić, Lidija Bojinović i Ivan Otašević.

Iz organizacionog tima takmičenja "Uroš Pešić" kažu da nakon prethodnog perioda epidemioloških ograničenja uzrokovanih globalnom pandemijom virusa korona ponovo imaju priliku da se bave muzičkim pozivom, koji, kako pojašnjavaju, za muzičare predstavlja čast i zadovoljstvo.

"Ideja o organizaciji Međunarodnog otvorenog muzičkog takmičenja postoji duže vrijeme na Katedri za gudačke instrumente Akademije umjetnosti, ali zbog epidemioloških razloga do sada nije mogla biti realizovana. Katedra za kamernu muziku se aktivno priključila organizaciji te kvalitetnim i ažurnim prijedlozima definisala fizionomiju takmičenja", javili su iz banjalučke Akademije umjetnosti.

Prvo Međunarodno otvoreno muzičko takmičenje "Uroš Pešić", javljaju u nastavku, podrazumijeva učešće učenika završnih razreda srednjih muzičkih škola te studenata muzičkih fakulteta i nosi ime jednog od najpoznatijih i svakako najaktivnijih profesora u regionu, koji je ostavio neizbrisiv umjetnički i pedagoški trag u muzičkim krugovima Banjaluke kao vrhunski pedagog.

"Profesor Uroš Pešić je predavao prvoj klasi studenata violine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci od njenog osnivanja, na kojoj je prvi realizovao nastavu violine, metodike violine i danas nema profesora, studenta i učenika u Banjaluci koji nije neposredno ili posredno učio umjetnost sviranja violine kod profesora Uroša Pešića. Nastavu predmeta Violine, Metodike violine i kamerne muzike je realizovao na muzičkim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Prištini, Cetinju, ali i u Muzičkoj školi za talente u Ćupriji, muzičkim školama Srbije i regiona, te je održavao stručna predavanja i majstorske radionice za mlade umjetnike", kažu iz Akademije umjetnosti, navodeći da je bogata koncertna karijera Uroša Pešića podrazumijevala nastupe na gotovo svim kontinentima i saradnju sa svim velikim svjetskim muzičarima. 

Tako raskošna i bogata biografija, njegova posvećenost muzici, istrajnost i ljubaznost, te razumijevanje i pažnja koju je poklanjao svakom studentu u Banjaluci i na ostalim fakultetima na kojima je održavao nastavu, rezimirano je, obavezala je profesore banjalučke Akademije da ovo takmičenje nazovu imenom Uroša Pešića.

"Budući da takmičenja koja podrazumijevaju učešće studenata muzičkih fakulteta nema puno u regionu, nismo se iznenadili značajnim odzivom učesnika iz Republike Srbije i Republike Srpske", zaključuju iz banjalučke Akademije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije