Muzika

Muzika uvezuje slovenske zemlje

Muzika uvezuje slovenske zemlje
Foto: N.N. | Muzika uvezuje slovenske zemlje

BANJALUKA - Izborno bh. takmičenje za čuveni festival "Slavjanski bazar" u bjeloruskom Vitebsku u dječjoj kategoriji i kategoriji mladih pop pjevača biće održano u Banskom dvoru u Banjaluci 21. februara, s početkom u 19 časova.

Pobjednici ovog takmičenja imaće priliku da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na prestižnom festivalu "Slavjanski bazar".

"Takmičenje će biti organizovano za uzrast od osam do 14 godina i od 18 do 31 godinu. Pjevači i pjevačice dolaze iz više gradova Bosne i Hercegovine. Najbolje plasirani odlukom stručnog žirija stiču pravo učešća na prestižnom festivalu u Bjelorusiji", rekao je Nikola Deretić, predsjednik Slovenskog kulturnog centra iz Banjaluke, koji stoji iza organizacije manifestacije u Banskom dvoru.

"Ovo što sada radimo u Banskom dvoru je prvo Izborno bh. takmičenje za taj veliki festival, koji je jedan od tri najveća na svijetu. To je naša misija, misija Slovenskog kulturnog centra, da širimo i učvršćujemo kulturnu saradnju slovenskih zemalja", dodao je Deretić.

Organizator je dodao da je takmičenje u Banskom dvoru prvi pozivni festival u kojem će učestvovati već afirmisani mladi ljudi iz naše zemlje koji su pokazali veliko umijeće. Takmičari će se pred publikom predstaviti s dvije pjesme. Jedna treba da bude na jeziku slovenskih naroda, a druga pjesma može biti na nekom svjetskom jeziku po izboru takmičara.

"Očekujemo da će na takmičenju u Banskom dvoru biti 24 takmičara iz više gradova Bosne i Hercegovine, a žiri će ocjenjivati isključivo glasovni i pjevački kvalitet", zaključio je Deretić.

Međunarodni festival umjetnosti "Slavjanski bazar" održava se u Vitebsku u Bjelorusiji, pod pokroviteljstvom predsjednika Bjelorusije i ministarstava kulture Rusije i Bjelorusije od 1992. godine. Njegov primarni cilj je otkrivanje novih talenata, što značajno učvršćuje internacionalne kulturne veze, razmjenu duhovne i kulturne baštine. Ove godine festival se održava od 13. do 22. jula. Međunarodni žiri broji devet članova i čine ga renomirani umjetnici iz cijelog svijeta.

Na ovom prestižnom festivalu do sada su učestvovali poznati izvođači iz Bosne i Hercegovine. U kategoriji mladih pop izvođača treću nagradu su osvojili Boris Režak i Igor Vukojević, a uspješno su se, između ostalih predstavili Romana Panić, Nermin Puškar, Vukašin Brajić, Jovana Raljić, Irina Kapetanović, Jelena Šukalo, Đorđe Jovančić, Lukijan Ivanović, Marko Cvijić i drugi.

Uspješne nastupe imali su i pjevači iz regiona... Gran pri festivala osvajali su Toše Proeski, Željko Joksimović, Ceca Slavković, Filip Žmaher, Damir Kedžo, Dino Jelusić, Milovan Zimonjić Ziki, a nagrađeni su Tanja Banjanin, Madam Piano, Jelena Tomašević, Dušan Svilar, Maja Marković i drugi.

Odabrani takmičari ovog velikog festivala nastupiće s Nacionalnim revijskim orkestrom Bjelorusije. Prvog dana festivala takmičari pjevaju popularne pjesme koje su komponovali slavenski kompozitori na maternjem ili na bilo kojem drugom slavenskom jeziku. Drugog dana takmičenja učesnici izvode svjetski hit, odnosno pjesmu po svom izboru. Drugi takmičarski program je dječje muzičko takmičenje, gdje se takođe izvode dvije kompozicije odabranih malih izvođača.

Tokom festivala održavaju se i brojni prateći programski sadržaji: pozorišne predstave, likovne izložbe, filmske premijere i džez večeri. Svake godine u pripremi i realizaciji festivala učestvuje 1.000 ljudi, a u svim programima nastupi oko 5.000 učesnika. Do sada je na ovom festivalu učestvovalo više od 70 zemalja.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije