Muzika

Pojavila se fotografija "Rosie", djevojke-teme kultne pjesme AC/DC-a (FOTO)

Pojavila se fotografija "Rosie", djevojke-teme kultne pjesme AC/DC-a (FOTO)
Foto: Youtube / Printscreen | Pojavila se fotografija "Rosie", teme kultne pjesme AC/DC-a (FOTO)

46 godina nakon što je objavljena "Whole Lotta Rosie" benda AC/DC, Džes Fink objavio je fotografiju žene za koju vjeruje da je izvorna tema pjesme.

Kada je prvi broj časopisa "Kerrang!" pokrenut 1991. godine, sadržavao je anketu o 100 najboljih pjesama svih vremena, prema glasanju javnosti. A na prvom mjestu bila je "Whole Lotta Rosie" grupe AC/DC.

"Ona je znala podići pogled i vidjeti koji je bend u gradu i reći 'Zdravo, momci', a mi bismo otišli i napravili zabavu. Došla je na jedan od naših nastupa, zapravo je bila iz Tasmanije i bila je u prvom redu. Bila je visoka oko 187cm i teška oko 125 kilograma. Ta djevojka je bila prava planina. Tako da možete zamisliti probleme koje sam imao. Pa sam jednostavno morao podleći, morao sam to učiniti", prisjetio se pokojni frontmen Bon Skot u intervjuu uključenom kao audio-zapis na albumu iz 1997. box set "Bonfire".

Foto: Courtesy of Graeme Fry / jessefinkbooks.com
Foto: Courtesy of Graeme Fry / jessefinkbooks.com

Slika prikazuje "Rosie" s gospodinom po imenu Grem Fraj, a snimljena je u ulici Džekson, St Kilda, Melburne, 1978. godine. Frajev nećak Tim Briton traži više informacija.

"Greme je imao 21 godinu kada je fotografija snimljena i bio je u Australiji oko šest mjeseci. Fotografija je snimljena u stanu koji su Greme i Rouzi dijelili u to vrijeme. Oni su te noći napuštali Melburne kako bi otišli u Milduru. Greme bi bio jako sretan da čuje bilo koga drugog ko se sjeća Rouzi iz tog vremena. Bilo je i drugih ljudi koji su bili dio iste grupe prijatelja u to vrijeme - Vejn Džejms, Teri Hagen, Kevin Salig", rekao je Briton.

Osim što je ovjekovječena u pjesmi, Rouzi je već dugo dio AC/DC-ove binske produkcije, s ogromnom Rouzinom gumenom lutkom koji se pojavljuje na pozornici kad god bend izvodi "Whole Lotta Rosie".

Kultni gumenjak izradila je nizozemska kompanija "Airworks", koja je takođe proizvodila gumenjake za Rodžera Votersa, U2, Roling Stouns i druge, prenosi "Lauder".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije